Praktische hulp bij die saaie geldkwesties

Geldzaken boeien de meeste mensen maar matig – tot er een probleem is. Een praktische aanpak staat op het nieuwe Startpunt Geldzaken.

Illustratie XF&M

Mensen weten vaak bar weinig over hun financiën. Zo denkt de helft van de beroepsbevolking dat haar pensioen 70 procent of meer van het laatstverdiende inkomen zal zijn, en heeft nog eens eenderde geen idee hoe hoog het pensioen zal zijn.

Dat bleek in 2013 uit de Wijzer in Geldzaken Pensioenmonitor, een onderzoek van Intomart GfK. Er zijn ook nog steeds meer dan drie miljoen woekerpolissen en dat komt niet alleen doordat er zoveel boeven rondlopen in de financiële dienstverlening. De meeste mensen vinden hun persoonlijke financiën gewoon ontzettend oninteressant en ingewikkeld en verdiepen zich er zo min mogelijk in.

Om dat te veranderen en het burgers makkelijker te maken, zijn vier partijen het Startpunt Geldzaken begonnen. Daar staat objectieve informatie over de belangrijkste personal finance-onderwerpen.

Op startpuntgeldzaken.nl presenteren het Nibud, Eigen Huis, de Vereniging van Effectenbezitters en de beroepsvereniging van financieel planners drie geldplannen.

Elk geldplan gaat uit van één van de volgende drie situaties: mensen die geld overhouden, financiële problemen hebben of moeite hebben rond te komen. Wie persoonlijke gegevens invult, bijvoorbeeld over zijn inkomsten en uitgaven, krijgt gerichte informatie die bij zijn situatie past.

Deze maand gaat het eerste geldplan online. Bewust is voor de praktische aanpak gekozen zegt projectleider Bas Schuurmans. „Als je mensen tot actie wilt aanzetten, heeft het weinig zin uitgebreide uitleg te geven over een breed onderwerp als hypotheken of schulden. Je moet hun concreet vertellen wat ze in hun situatie kunnen doen.” Drie voorbeelden van financiële kwesties en oplossingen van het Startpunt.

    • Rentsje de Gruyter