Onkruid plukken voor in de sla

Het is nog net bramentijd. En ook de noten zijn al rijp, voor je eigen hazelnootpasta.

De zon schijnt. Je hebt niets te doen en zin in iets lekkers. Wat doe je?

Het bos in natuurlijk! Wilde vruchten plukken en noten rapen. En als je dan thuiskomt met een emmertje bramen en zakkenvol hazelnoten en kastanjes ga je aan de slag. Hazelnoten roosteren. Kastanjes poffen. Bramenjam maken.

„De supermarkt is maar saai”, zegt Barbara Peters. „Plukken in het wild is veel leuker. Het is net een speurtocht.” Barbara schreef samen met Peter van Kouwenhoven twee boeken over wildplukken. De boeken staan vol met tips waar je de lekkerste vruchten, planten, bloemen en noten kan vinden.

En met recepten. Voor hazelnootpasta bijvoorbeeld. Even roosteren en fijnmaken in de keukenmachine. Je papa of mama weet wel hoe die werkt. En dan door de gesmolten boter en chocolade roeren.

Natuurlijk staan de bekende plukvruchten in het boek. Maar wist je dat je ook onkruid kan eten? Zoals zevenblad. De jonge blaadjes zijn lekker in een salade of een omelet. En je ouders zijn vast blij dat er weer wat minder zevenblad in de tuin staat.

Barbara en Peter schrijven ook over de vruchten die je beter níet kan eten. Want dat ene ronde en rode besje ziet er misschien heerlijk uit, maar is giftig. „Als je het niet zeker weet, laat het dan hangen”, zegt Barbara. „En niet langs drukke wegen of akkers plukken waar gespoten wordt.”

Je hebt niet veel nodig om te beginnen met plukken. Een emmertje, laarzen en een goede jas. En een pleister misschien, voor als je je aan de bramenstruik hebt geprikt.

    • Lucas Brouwers