Economie

Ondernemer wil nog steeds pretpark bouwen in Warschau

ANP / Lex van Lieshout

Het beursgenoteerde Nederlandse bedrijf Imtech ging er bijna aan failliet, maar de Nederlandse ondernemer Peter Jan Mulder (45) zegt in NRC Weekend nog steeds binnen een paar jaar zijn pretpark Adventure World Warsaw in Polen te willen realiseren. Hij is op zoek naar investeerders die het miljoenenproject willen financieren.

Mulder is de bedenker van het pretpark net onder Warschau waarvan Imtech in 2012 aankondigde dat het de hoofdaannemer werd. Het was met 680 miljoen euro de grootste order ooit van het installatiebedrijf. Een jaar later bleek dat het management van Imtech in Polen en Duitsland het project gebruikt had om de omzet van Imtech kunstmatig op te pompen.

‘Een soort tornado’

Het bedrijf van ondernemer Mulder moest Imtech honderden miljoenen betalen als voorschot voor het werk dat het bedrijf zou verrichten. Maar Mulder had dat geld niet. Hij kreeg een lening van een Oostenrijkse bank, waarmee hij Imtech kon betalen, zodat het bedrijf het geld als omzet mee kon nemen in de balans. Maar Imtech stond tevens garant voor de lening. Het bedrijf uit Gouda financierde zo haar eigen voorschot. Later werden er nog meer financiële trucs bedacht om het project in leven te houden.

Toen deze constructies in het voorjaar van 2013 uitkwamen, boekte Imtech circa 150 miljoen euro af op het project en stortte de beurskoers van het bedrijf in. Het bedrijf moest vervolgens kapitaal ophalen om de schuldenlast van het bedrijf te verlagen.

Mulder zegt nu dat de financiële constructies “niet goed voelden, maar er kwam een soort tornado van Imtech op me af”. Volgens de ondernemer heeft hij de top van Imtech een aantal keer heeft gewaarschuwd dat hij nog geen financiers had gevonden voor het pretpark. “Geen zorgen. Het komt goed, was het antwoord.”

Euforie

Het pretpark wat Mulder had bedacht zou rond de 50 miljoen euro kosten. Onder invloed van Imtech werd het project uitgebreid met hotels, restaurants, een waterzuiveringsinstallatie en een eigen afvalverbrandingsinstallatie. Het project kostte daarmee rond de 680 miljoen euro.

Mulder zegt dat hij zich “in de euforie” mee heeft laten slepen. De komende maanden wordt de grond waar het pretpark op gebouwd moest worden, geveild door een gerechtsdeurwaarder ten behoeve van schuldeisers. Mulder zoekt nu investeerders zodat hij mee kan bieden op de grond. Hij hoopt vervolgens zijn pretpark alsnog te kunnen realiseren.

Imtech zegt in een reactie op het interview dat het aangifte heeft gedaan in Polen tegen Peter Jan Mulder en zijn bedrijf AWW wegens “frauduleus handelen”. Mulder heeft volgens het installatiebedrijf valse facturen ingediend bij Imtech. De ondernemer zegt dat hem noch zijn advocaat in Polen “enige aangifte” bekend is.

Lees het volledige interview van NRC-redacteur Tom Kreling met Peter Jan Mulder op NRCQ en in NRC Weekend (€).