Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Nederlandse vertaler weigert hoogste onderscheiding om Poetin

De Nederlandse vertaler Hans Boland weigert de door Rusland aan hem toegekende Poesjkin-medaille uit protest tegen “gedrag en denkwijze” van Vladimir Poetin. Het gaat om de hoogste Russische onderscheiding op cultureel gebied.

Vladimir Poetin zal vermoedelijk via zijn ambassadeur in Nederland de niet mis te verstane woorden van Boland te horen krijgen.
Vladimir Poetin zal vermoedelijk via zijn ambassadeur in Nederland de niet mis te verstane woorden van Boland te horen krijgen. AP / RIA-Novosti, Alexei Nikolsky

De Nederlandse vertaler Hans Boland weigert de door Rusland aan hem toegekende Poesjkin-medaille uit protest tegen “gedrag en denkwijze” van Vladimir Poetin. Het gaat om de hoogste Russische onderscheiding op cultureel gebied, die de regering eens per jaar aan een aantal Russen en buitenlanders aanbiedt, schrijft NRC Weekend vandaag.

Boland (1951) zou de medaille krijgen vanwege zijn veelgeprezen vertalingen van een groot aantal klassieke Russische auteurs, onder wie Poesjkin, Dostojevski en Achmatova, en vanwege zijn verdiensten op onderwijskundig en cultureel gebied. De onderscheiding zou op 4 november door Poetin persoonlijk aan Boland worden uitgereikt, tijdens een receptie voor de Dag van de Eenheid, een belangrijke nationale Russische feestdag.

In een brief, gericht aan de Fjodor Voronin, cultureel attaché bij de Russische ambassade te Den Haag, schrijft Boland dat hij zeer vereerd is met de toekenning van de medaille, maar dat hij hem niet kan accepteren:

“Als vertaler van bijna het volledige werk van Poesjkin, gedrenkt in zijn geest en mijzelf welhaast zijn schim wanend, kan ik niet anders dan oprecht zijn en nergens doekjes om winden; als vurige apostel – een beter woord vind ik niet – van Anna Achmatova, voor wie ik een grenzeloze eerbied koester, moet ik hard zijn wanneer de waarheid dat verlangt. Een dergelijk eerbetoon als u mij biedt zou ik in de grootst mogelijke dank ontvangen, ware daar niet uw president, wiens gedrag en denkwijze ik veracht en haat. Hij vormt een zeer groot gevaar voor de vrijheid en vrede op onze planeet. […] Iedere relatie tussen hem en mij, tussen zijn naam en die van Poesjkin, is walgelijk en onverdraaglijk.”

In een schriftelijke reactie aan Boland laat attaché Voronin weten dat de reactie van Boland hem vanzelfsprekend danig van zijn stuk brengt, maar dat hij hem dankt voor zijn oprechtheid en “prachtige woorden aan het adres van mijn grote landgenoten”.