Morsi aangeklaagd voor ‘grootste spionagezaak ooit’ in Egypte

Mohammed Morsi is in Egypte aangeklaagd voor het lekken van staatsgeheimen en “gevoelige informatie” naar Qatar. De afgezette president onderhield nauwe banden met de Golfstaat omdat deze zijn partij, de Moslimbroederschap, steunde en financierde.

Mohammed Morsi op archiefbeeld uit mei van dit jaar, zittend achter tralies in een rechtbank in Kairo. AP / Tarek el-Gabbas

Mohammed Morsi is in Egypte door de staat aangeklaagd voor het lekken van staatsgeheimen en “gevoelige informatie” naar Qatar. De afgezette president onderhield nauwe banden met de Golfstaat omdat deze zijn partij, de Moslimbroederschap, steunde en financierde.

De informatie zou gelekt zijn aan Qatar en het in de hoofdstad Doha gestationeerde nieuwsbedrijf Al Jazeera. Behalve Morsi zijn twee van zijn stafleden aangeklaagd, meldt Reuters. Het zou gaan om geheime documenten met daarin onder meer informatie over militaire installaties en wapendepots, aldus AP. Ook zou tot in detail zijn te lezen over Egypte’s binnen- en buitenlands beleid.

‘Het grootste verraad’

In een verklaring laat de staatsaanklager weten dat nog acht anderen, onder wie een hooggeplaatste functionaris van Al Jazeera, hun macht misbruikten om de documenten in handen te krijgen. In ruil daarvoor zou 1 miljoen dollar betaald zijn. Volgens de aanklager gaat het om “het grootste verraad en de omvangrijkste spionagezaak in de geschiedenis van Egypte”. Al Jazeera noch Qatar heeft gereageerd, meldt Reuters.

Het OM in Kairo zegt een geheim onderzoek te hebben afgerond waaruit voldoende bewijs vloeide om een zaak aan te spannen. “De uitkomsten bevatten vernederende feiten en tonen de verregaande spionage en verraad zoals gepleegd door de terroristische Broederschap.”

Doodstraf

Morsi heeft al meerdere aanklachten tegen zich lopen waarvoor hij de doodstraf kan krijgen. Onduidelijk is wanneer de zaak over de gelekte informatie moet dienen.

Sinds toenmalig legerchef Abdel-Fatah el-Sisi medio 2013 een succesvolle poging waagde Morsi uit de macht te zetten, is de relatie tussen Qatar en Egypte bekoeld.

In juni werden onder meer journalisten van Al Jazeera en ook de Nederlandse Rena Netjes veroordeeld omdat ze zouden hebben samengewerkt met Morsi’s Moslimbroederschap. Mohamed Badie, de religieuze leider van de Moslimbroederschap, kreeg een levenslange gevangenisstraf voor het aanzetten tot geweld tijdens een demonstratie die volgde op de afzetting van de toenmalige president Mohammed Morsi.

    • Jules Seegers