Opinie

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: IS moet leren van de Verenigde Staten.

Die onthoofdingen van IS zijn niet netjes. Als je iemand executeert, doe het dan met een beetje respect. Do it like they do it in the USA! Prop een injectie ergens in de liesstreek, spuit er wat spierverslapper en een gifbrouwseltje in. Wacht vervolgens drie kwartier en als de veroordeelde dan nog niet dood is, doe dan de gordijnen dicht zodat de toeschouwers het zicht wordt ontnomen. Dat is beschaving, IS. Zo doen wij dat.

Advies: Ga niet naar Boyhood.

De recensenten hebben ons met hun jubelverhalen weer eens voorgelogen. Woorden schieten tekort om de mate van kutheid van Boyhood uit te drukken. De regisseur deed twaalf jaar over zijn 164 minuten durende film en gebruikte in die twaalf jaar dezelfde acteurs. Steeds paste hij het scenario en script aan. Nou, dat zouden wij eens moeten doen, twaalf jaar werken aan een stuk zonder plot. De hoofdpersoon is aan het begin van de film pas zes. De regisseur heeft dus een acteurtje gekozen van wie hij niet wist hoe ’t zich zou ontwikkelen. Gevolg is dat we 164 minuten naar een verwend nest zitten te loeren, een puberende blaag zonder al te veel talent.

Stelling: Wat een non-issue, die ‘feminiene taalstrijd’.

Gisteren stond in deze krant een opiniestuk waarin werd gesteld dat we vaker vrouwelijke woordgeslachten moeten gebruiken. Want de onderdrukking van vrouwen blijkt ook uit de taal. Haha, wat een onzin. De auteur gaat voorbij aan de ‘haarziekte’: dat we van alles wat we mooi vinden iets vrouwelijks maken (‘FC Groningen en haar supporters...’). Daarnaast komen de taalvernieuwingen vooral voort uit gemak. ‘Schrijfster’ zal het afleggen tegen ‘schrijver’ om de doodeenvoudige reden dat het korter is.

Stelling: Zet allemaal je eigen erotische naaktfoto op internet.

Wat is dat toch, die benepen aandacht voor de blootplaatjes die uit de iCloud gelekt zouden zijn? Nou én! Een mens ís z’n kleren niet, we zijn allemaal naakte apen, erotiek is spannend en seks is leuk. Dus kom uit de klerenkast, geef jezelf bloot! Of leven we soms nog in de preutse negentiende eeuw? Alleen uitgezakte mannen (m/v) als Youp van ’t Hek willen we niet naakt zien. De rest zal ons worst zijn.

Stelling: Er moet ook eens iets positiefs in de mini-opinie.

Vooruit, gaan we dan. Feministes zijn vaak hele knappe vrouwen. De nieuwste cd van Kinderen voor Kinderen blinkt uit door visionaire composities, een welluidende koorklank en een magistraal evenwicht van exuberantie en artistieke lenigheid. Frans Timmermans zal het geweldig doen bij de EU – en bijdragen aan nuttige richtlijnen over de uniforme lengte van Europese komkommers. Vrijwilligers die zich inzetten voor voedselbanken verdienen een pluim. Wat fijn dat Patty Brard weer een soap op tv heeft. Oude jenever is lekker. Zwarte Piet is liefde.

en Merlijn Kerkhof

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es