Memorabele vissen

De beste vis in mijn leven at ik aan zee. In een kale kantine in de haven van Saint-Jean-de-Luz (geroosterde sardientjes). Op een houten plankier boven de Golf van Thailand (zeebaars zwemmend in kruidig limoensap). Met de voeten in het zand van een beschutte baai op Ilha Grande, Brazilië (snapper van de barbecue met niets dan een drupje hetepepersaus).

En zo waren er nog vele memorabele vissen. Op Curaçao. In Taormina, Essaouira, Padstow, Oostende en Vlissingen. Vis eten aan zee is natuurlijk een uitstekend concept, en het mag dan ook een wonder heten dat niemand eerder op het idee is gekomen om een culinair visfestival te organiseren in Scheveningen. Ja, er is Vlaggetjesdag. Maar Vlaggetjesdag is een braderie met haring. Niks mis mee, maar dat is het.

Vissch, zoals het visfestijn heet dat dit weekeinde wordt gehouden, wil iets anders zijn: een festival dat voor honderd procent draait om lokale vis. Vis uit de Noordzee dus. Vandaag en morgen kan rondom de Eerste Haven worden geproefd bij pop-upversies van bekende Scheveningse visrestaurants, er zijn demonstraties vis fileren, lezingen over duurzame visvangst, strandexcursies voor kinderen, en nog veel meer.

Het festival komt niet volslagen uit de lucht vallen. De gemeente Den Haag heeft besloten serieus te gaan investeren in het oude vissersdorp. Scheveningen moet een begrip voor dagverse vis worden. Zo zal de oude visafslag ingrijpend worden gerenoveerd en zijn er plannen voor een ‘educatieve museale dagattractie’ aan de boulevard.

Als reserve-inwoner van Scheveningen – ons huis staat een paar meter voorbij de stadsdeelgrens – en als visliefhebber vind ik dat we bij ons op het dorp nu al niet te klagen hebben. Verse vis is overal. Bij grote handelaren als Simonis en Roeleveld, maar ook via kleinschalige initiatieven als Vers van de Visser. Wanneer je voor woensdagavond via versvandevisser.nl bestelt, kun je op vrijdag je spartelverse tong, griet, tarbot, schol, tongschar, kabeljauw, rode poon of garnalen ophalen. Met MSC-keurmerk, gevangen door Albert en Johan Baaij op hun TH-10.

Mede dankzij innovatieve vangstmethoden zoals die van de gebroeders Baaij (die onder meer werken met pulsnetten) gaat het goed met de visstand in de Noordzee. Naar schatting zwemt er op dit moment twee miljoen ton haring en vijf miljoen ton makreel rond. Schollen worden zelfs in zulke getale gevangen dat ze soms moeten worden doorgedraaid, zo hoorde ik laatst op de visafslag.

Gek is dat. Blijkbaar eten wij bar weinig schol. Terwijl het zo’n prachtige vis is, die, dankzij dat grote aanbod, ook nog eens bijna niks kost. Kom, laten we dat vanavond eens op het menu zetten: een gebakken scholletje. Lang leve de Noordzee, de Noordzee, de Noordzee…

    • Janneke Vreugdenhil