Curiosity verliest van oudere broertje

Het stokoude karretje Opportunity, dat al tien jaar op Mars rondrijdt, heeft het nieuwe ambitieuze Marsvoertuig Curiosity in verlegenheid gebracht. Het dure ‘rijdende Marslab’ dat in 2012 op de rode planeet landde, eindigde onderaan de lijst in een beoordeling van de zeven actieve planetaire ruimtemissies van de NASA. Opportunity staat op drie. NASA zit met te veel succesvolle missies en kan daardoor niet binnen het jaarbudget van 17,7 miljard dollar blijven. Kan Opportunity niet stoppen? Maar de adviescommissie was juist teleurgesteld over Curiosity. Het karretje legt wel grote afstanden af, maar onderzoekt relatief weinig gesteenten. Ook was men nogal gepikeerd over de arrogante houding van het Curiosity-team. De projectwetenschapper wilde niet eens vragen van de commissie in persoon beantwoorden, alleen maar per telefoon.

    • NRC