Leger Syrië voert aanvallen uit op Islamitische Staat: 31 doden

Het Syrische leger is de laatste paar weken verzeild geraakt in gevechten met islamistische strijders. Foto ANP/EPA/STRA

Bij aanvallen van het Syrische leger op stellingen van Islamitische Staat (IS) zijn 31 doden gevallen. De acht luchtaanvallen vonden plaats in de provincie Raqqa, waar IS eerder dit jaar een kalifaat uitriep.

Doelwitten waren onder andere een gebouw voor overheidsfinanciën van IS en een gevangenis. Dat meldt AFP op gezag van een Syrische mensenrechtenorganisatie. Bij één van de aanvallen werd een bakkerij geraakt, waardoor er veel burgerdoden zijn. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn zestien van de 31 dodelijke slachtoffers burgers. Onder hen zijn drie kinderen.

Afgelopen dinsdag werden ook al stellingen van IS aangevallen door het Syrische leger, in Deir Ezzor in het oosten van het land. Daarbij vielen zestien doden.

Internationale coalitie tegen IS

Gisteren werd in de marge van de NAVO-top in Wales een akkoord bereikt over een internationale aanpak van IS. De Verenigde Staten gaan een coalitie aanvoeren met Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië, Canada, Duitsland, Turkije, Italië, Polen en Denemarken. Die moet IS gaan vernietigen, zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry het doel van de coalitie omschreef.

Grondtroepen uit die landen zullen daar echter niet bij worden ingezet, wat betekent dat de strijd voornamelijk zal worden gevoerd door Koerdische strijders en gematigde rebellen in Syrië. De coalitie kan echter niet voorbijgaan aan het regime van president Assad. NRC-redacteur Toon Beemsterboer in de krant van vandaag (€):

Vooral Syrië vormt een complex probleem in de plannen. De Amerikaanse stafchef Martin Dempsey gaf vorige maand toe dat IS niet verslagen kan worden zonder de beweging ook in Syrië aan te pakken. Maar de Amerikaanse regering heeft nog niet besloten of ze de luchtaanvallen uitbreidt van Irak naar Syrië. Dat is een dilemma, want luchtaanvallen op de jihadisten zullen in het voordeel zijn van de Syrische president Assad, van wie Obama heeft gezegd dat hij het veld moet ruimen.

Wie moet de strijd op de grond in Syrië voeren? Van het gematigde Vrije Syrische Leger is weinig over. Veel brigades zijn overgelopen naar radicalere en effectievere rebellengroepen. Obama heeft in juni het Congres om 500 miljoen dollar gevraagd om de gematigde rebellen in Syrië te trainen en te bewapenen. Dit wordt mogelijk volgende maand goedgekeurd.

    • Philippus Zandstra