Leer harken van Figaro de kaketoe

None
Illustratie Irene Goede

De scholen zijn weer begonnen. Niet alleen voor jou, maar ook voor een groepje kaketoes uit Oostenrijk. Ze krijgen les van meester Figaro. Oók een kaketoe.

Figaro is een witte kaketoe met een grappig kuifje. Eigenlijk komt zijn soort alleen in Indonesië voor, maar Figaro leeft met andere kaketoes bij biologen in Oostenrijk.

Figaro is een echte uitvinder. Op een dag liet hij een steentje buiten zijn kooi vallen. Maar Figaro wilde het steentje terughebben. Met een bamboestokje in zijn snavel schoof hij het steentje naar zich toe.

Biologen legden daarna een cashewnootje neer op de plek van het steentje. Wat zou Figaro nu doen? Met zijn sterke snavel scheurde Figaro zelf een splinter van een houten balk. Daarmee harkte hij het cashewnootje zo naar binnen.

Knap, van Figaro. Maar de biologen wilden weten of andere kaketoes net zo slim waren. Zouden ze het trucje van Figaro kunnen leren?

De biologen lieten zes kaketoes toekijken hoe Figaro een cashewnootje naar zich toe sleepte. Zes andere kaketoes zagen alleen hoe een ‘zwevende splinter’ een noot binnenharkte. Een bioloog bestuurde die splinter stiekem met een magneet.

Van de zes vogels die de zwevende splinter zagen, lukte het er niet één om zélf een nootje te bemachtigen. Maar drie vogels die Figaro zagen, lukte het wel.

Ze deden het wel een beetje anders dan hun leraar. De kaketoe Pipin had de splinter niet vast in zijn snavel, maar schoof de splinter over de grond met zijn tong. Ook priegelden de drie leerlingen de noot niet langzaam naar zich toe zoals Figaro deed, maar zwiepten het in één keer de kooi in.

De biologen vinden dat knap. Dieren leren bijna nooit van elkaar. Alleen apen apen elkaar soms na. En kaketoes dus, weten ze nu.

De kaketoes Dolittle en Kiwi leerden zelfs ook hoe ze schuifsplinters konden maken. Kaketoe Dolittle leerde dat in zijn eentje, Kiwi keek het af bij Figaro. En Pipin? Die werd zo verliefd dat hij niet meer naar de les toe wilde.

    • Lucas Brouwers