Koop nooit een deegroller

Studenten voor het eerst op kamers. Behalve een heleboel vrijheden betekent dat ook: zelf koken. Ben je daar klaar voor? Een overzicht van een basiskeukeninventaris in 15 items, door Janneke Vreugdenhil.

Illustratie Jet Peters

Messen

Je belangrijkste investering is een koksmes. Vergeet die goedkope blokken met een dozijn messen voor een paar tientjes. Koop liever één goed mes. Ga ervoor naar een fatsoenlijke kookwinkel en houd een paar messen vast. Hij moet lekker in de hand liggen. De standaardmaat is 20 cm, maar kleiner of groter kan fijner voelen. Behalve een groot mes heb je nog een klein schilmesje nodig en eventueel een dunschiller. Goedkoop is prima. Voor een euro of minder koop je ze op de markt, bij de supermarkt, Hema, Xenos, Blokker, etcetera.

Snijplank

Hout, kunststof of glas? Glas is keihard en dus vreselijk om op te snijden, en je mes wordt er bot van. Kunststof kan, maar het prettigst snijd je op hout. Minstens zo hygiënisch als kunststof, mits je de plank goed onderhoudt. De meest onverslijtbare, maar ook duurste planken zijn van kops (beuken)hout. Voor 10 à 15 euro koop je een niet-kopse houten plank. Bij aankoop inwrijven met (geurloze) olie tot het hout verzadigd is. Afnemen met nat doekje, af en toe scrubben met zout en een gehalveerde citroen en opnieuw oliën. En gebruik een dun kunststof snijmatje voor sterk ruikende en erg bacteriegevoelige producten.

Koekenpan

De beste koekenpannen zijn van plaatstaal, omdat dit materiaal de warmte goed geleidt en elke temperatuur aankan. Ideaal voor vlees, vis, en aardappelen, maar je kunt er ook een eitje en pannenkoeken in bakken. Goed inbranden voor een natuurlijke antikleeflaag, afwassen met enkel heet water (dus nooit met afwasmiddel!) en ingevet met olie wegzetten. Voor een middelgrote pan hoef je niet meer dan 20 à 25 euro uit te geven. Roest kun je wegschrobben en als je de pan daarna netjes inbrandt is hij weer als nieuw.

Hapjespan

De ideale hapjespan is 8 à 10 centimeter hoog, heeft een iets rond lopende bodem en een deksel. Je kunt kiezen tussen een pan met antiaanbakcoating en een roestvrijstalen sauteerpan. De eerste mag niet te heet worden, en je mag er nooit met scherpe voorwerpen in roeren omdat de coating dan slijt. De tweede gaat veel langer mee en hij mag op hoog vuur waardoor je er ook in kunt roerbakken. Bol.com heeft een aardige anti-aanbakhapjespan van het merk Tristar voor 19,99 euro. Een RVS exemplaar van het betaalbare en betrouwbare horecamerk Hendi kost via xxlhoreca.com 14 euro.

Kookpannen

Een goeie kookpan hoeft niet duur te zijn. Kies liefst RVS en koop in elk geval een grote; vijf liter is niks te ruim wanneer je voor vier man/vrouw pasta kookt (nooit meer vergeten: 1 liter water + 1 theelepel zout voor elke 100 gram pasta). Voor 15 à 20 euro moet je kunnen slagen. Of, als je echt weinig te besteden hebt: koop een mosselpan. Die heb je al vanaf 5 euro en ze zijn net zo functioneel als ‘gewone’ kookpannen. Schaf ook een kleine (steel)pan aan, om een eitje in te koken of blik soep in op te warmen. En let er bij aankoop van alle pannen op dat ze geschikt zijn voor jouw fornuis: gas, elektrisch, keramisch of inductie.

Ovenschaal

Tenminste, als je een oven hebt. Koop een simpele, rechthoekige aardewerken ovenschaal. Glas wordt snel lelijk. Niet teveel aan uitgeven, een schaal van 30 euro doet z’n werk niet beter dan een van 5. Markt, V&D, Hema, Ikea, AH, Blokker, Dille en Kamille, noem maar op.

Mengkom

Plastic, glas, aardewerk, RVS, alles is goed, maar geef er niet te veel aan uit. En laat hem dubbel dienst draaien als slakom.

Maatbeker

Voor een paar euro hoef je nooit te gokken.

Vergiet

Een vergiet is een vergiet, al spuit je hem goud. Denk: goedkoop, goedkoper, goedkoopst.

Rasp

Twee opties: vraag een setje loeidure maar loeischerpe raspen in verschillende fijnheden van Microplane of Kyocera voor je verjaardag, of koop voor luttele euro’s een doodsimpele maar multifunctionele blokrasp.

Pollepels

Twee of drie houten pollepels zijn genoeg. Kies er in elk geval 1 met een gat erin en een puntig uiteinde. Dat roert fijn in risotto, saus en prut. Neem liefst ook nog een platte spatel.

Keukentang

Onmisbaar om dingen te keren of uit de pan te vissen zonder je vingers te branden. Fancy exemplaren met siliconen kosten al snel 15 euro, maar Dille & Kamille heeft een eenvoudige voor 3,95.

Garde

Een (RVS) exemplaar hoeft niet meer dan 2 of 3 euro te kosten. Zelfde verkoopadressen als kleine mesjes, pollepels enzovoort.

Staafmixer

Toch wel een heel handig apparaat in de keuken. Mediamarkt verkoopt een spotgoedkope: de Bestron AXB986, voor 9,95 euro.

Blikopener & Kurkentrekker

Wie een blik kan openen hoeft nooit te verhongeren. Koop de allergoedkoopste. Kijk voor een kurkentrekker in de keukenla bij je ouders. Ze hebben er genoeg.

En mocht je echt lol krijgen in koken: Stoof- of braadpan: Dit is een diepte-investering; een degelijke, zware pan gaat je hele leven mee. Goedkoop is hier duurkoop. Wok: Ga naar een toko voor een simpel plaatstalen exemplaar met houten steel. Grillpan: Eveneens een diepte-investering. Meestal geldt: hoe zwaarder hoe beter. Vijzel: Al snel gewenst wanneer je veel oosters of recepten van Jamie Oliver kookt. Die zware, spekstenen van de toko zijn het goedkoopst én het fijnst. Wat je in elk geval niet hoeft te kopen is een deegroller. Daarvoor zijn lege wijnflessen uitgevonden.