Kijken: we delen een supercluster met 100.000 andere sterrenstelsels

Mogelijk is het u ontgaan, maar we wonen sinds deze week in Laniakea. Het blijkt namelijk dat de Melkweg – ook al niet klein – onderdeel is van een veel groter geheel. En wij wonen in de periferie.

De Aarde zit in een buitenwijk van Laniakea, het immense supercluster waar ons sterrenstelsel bij hoort.
De Aarde zit in een buitenwijk van Laniakea, het immense supercluster waar ons sterrenstelsel bij hoort. Screenshot YouTube

Mogelijk is het u ontgaan, maar we wonen sinds deze week in Laniakea. Het blijkt namelijk dat de Melkweg - ook al niet klein - onderdeel is van een veel groter geheel. En wij wonen in de periferie.

Ons cluster, een groep sterrenstelsels die bij elkaar hoort, blijkt veel groter te zijn dan voorheen werd aangenomen. Werd eerst nog gedacht dat ons cluster ‘slechts’ 100 miljoen lichtjaren groot was, daar blijkt dat nu 500 miljoen lichtjaren (!) te zijn. Dat supercluster deelt ons sterrenstelsel met nog eens honderdduizend andere sterrenstelsels. Niet zo vreemd dat Laniakea op Hawaï ‘onmeetbare hemel’ betekent.

En wat blijkt: wij zitten met onze 3rd Rock From The Sun aan de rand van dat supercluster. Hoe de universiteit van Hawaï dat heeft uitgezocht, is te zien in dit zeer heldere filmpje van het tijdschrift Nature: