NAVO sluit zich aan bij militaire strijd tegen IS

De belangrijkste NAVO-bondgenoten willen de VS helpen met militaire actie om de Islamitische Staat (IS) te verslaan. Dat zei de Amerikaanse president Obama gisteren na afloop van de tweedaagse NAVO-top in Wales. Obama zei dat de landen het unaniem eens zijn dat de radicale sunnitische strijders een dreiging voor het Westen vormen. De VS willen IS verslaan zoals ze dat met Al-Qaeda hebben gedaan, zo zei Obama. Premier Rutte zei op de top dat Nederlandse vliegtuigen Duitse wapens en munitie naar Irak gaan vervoeren om de strijd tegen IS te steunen. Eerder maakte de regering bekend duizend kogelwerende vesten en duizend gevechtshelmen te leveren aan Koerden die in Irak strijden tegen IS. Nederland neemt voorlopig niet deel aan de gewapende strijd in het gebied.

    • NRC