‘Ik heb fouten gemaakt. Wie niet?’

Elf maanden na zijn vertrek wegens beschuldigingen over gerommel met pensioenpremies keert hij terug.

Henk Krol werd bijna bijbels op de persconferentie waar hij vrijdag zijn rentree in de Tweede Kamer aankondigde. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen, suggereerde hij. „Nee, ik ben niet van onbesproken gedrag. Iemand van mijn leeftijd die zijn handjes heeft laten wapperen, is dat niet. Ik heb ongetwijfeld fouten gemaakt. Wie niet?”

Die gemaakte fouten zijn volgens Krol overigens niet de zaken waarvan hij wordt beschuldigd en die zijn politieke functioneren kwetsbaar maken: het afpakken van de pensioenpremie van zijn werknemers bij de Gay Krant of het wegsluizen van subsidie bij het tijdschrift dat hij decennia leidde. Die kwesties ontkent hij en vormen voor zijn partij 50Plus ook geen belemmering om hem weer in de Tweede Kamer te verwelkomen.

Eén grote fout in zijn leven, zo zei Krol (64), is dat hij elf maanden geleden subiet opstapte als fractievoorzitter van de ouderenpartij toen zijn ‘pensioenschandaal’ onthuld werd. „Daar heb ik spijt van”, zei Krol gisteren opnieuw. „Opstappen leek een schuldbekentenis, terwijl ik echt geen greep uit de kas heb gedaan.”

Zijn vertrek in oktober vorig jaar ontnam 50Plus haar boegbeeld. De toch al kibbelende partij scheurde toen de nieuwe fractievoorzitter Norbert Klein en het nieuwe Kamerlid Martine Baay in mei met ruzie uit elkaar gingen. Baay geeft die nu om gezondheidsredenen – tijdelijk – op.

Voor een man die zijn impulsieve beslissingen betreurt, kreeg Krol erg weinig tijd om vrijdagochtend te besluiten de zetel terug te nemen. Een uur gaf het bestuur van 50Plus hem. Terwijl al een week duidelijk was dat Baay zou terugtreden.

De vraag is wat zijn terugkeer voor de partij betekent. Enerzijds is Krol een bekende Nederlander en een charmante stemmentrekker. Anderzijds zal hij nooit van de smet afkomen dat hij als voorvechter van ouderen rommelde met pensioenpremies. Maar als eerste op de lijst van de verkiezingen in 2012 kwam de zetel hem toe. Al had de partij liever gehad dat hij die had ingenomen in plaats van de afgesplitste Norbert Klein.

Het partijbestuur kondigde vrijdag aan Krol unaniem te steunen. Hij was al weer in de armen gesloten toen hij bij de Europese verkiezingen lijstduwer werd, maar hij leek geen verkiesbare positie te kunnen ambiëren voordat de aan hem klevende schandalen zijn opgehelderd. Vooral over de terugvordering van twee ton aan subsidiegeld die de Gay Krant ontving bestaat nog veel onduidelijkheid.

Krol zegt vooral terug te keren om ouderen „een stem” te geven, maar er zit ook persoonlijke trots bij kijken. „In principe vervang ik Martine voor zestien weken. De vorige keer stond 50Plus zestien weken nadat ik in de Kamer kwam in de peilingen op 24 zetels.”

    • Emilie van Outeren