Druiven Disneyland

Harold Hamersma bezoekt een wijnfeest in Bordeaux.

Normaal gesproken ga ik naar Bordeaux voor de en primeur proeverijen. Het is een jaarlijks terugkerende routine om rond eind maart samen met een paar duizend wijnhandelaren en journalisten van over de hele wereld vatmonsters van de voorafgaande oogst te proeven. Dit jaar echter was ik er een paar maanden later al weer. Ik was uitgenodigd voor iets wat voor mij een primeur was, maar al voor de negende keer plaatsvond: Bordeaux fête le vin, een tweejaarlijks feest waar de wijnregio’s van het Franse zuidwesten zich presenteren. Plaats van handeling: Les Quais de Bordeaux. De kades aan de Garonne, de rivier die de stad doorkruist, boden van 26 tot en met 29 juni over een lengte van kilometers plaats aan een enorm tentenkamp.

Voor deze editie begroette de organisatie van het grootste wijnfestival ter wereld tweehonderdduizend bezoekers die terechtkonden bij rond de duizend wijnmakers. In diverse paviljoens presenteerden de verschillende wijnregio’s zich. En er werden master classes gegeven waar voor een supplementje van 150 euro per persoon de premiers grand crus classés uit Bordeaux geproefd konden worden.

Opvallend genoeg was veruit de populairste attractie de École du Vin waar lange rijen wachtten tot er een plekje voor de druiven,- aroma-, blending- of wijn-spijsworkshop vrijkwam. Ook de dorst naar informatie bleek groot. Nu was ik er zelf ook niet alleen om te proeven. Ik had een afspraak gemaakt met Veronique Lemoine. Zij is wetenschappelijk directeur van Cité des Civilisations du Vin, een cultureel centrum annex toeristenattractie dat in april 2016 zal openen. Aan de andere oever van de Garonne verrijst een complex waarvan de vormgeving is geïnspireerd op walsende wijn in een glas. „De ziel van de wijn staat centraal”, vertelt Lemoine trots. „En niet alleen Franse.” Het jaarlijks te verwachten half miljoen bezoekers ook verder aan niets ontbreken. Een hotel, restaurants, een bioscoop, winkels en een jachthaven maken er onderdeel van uit. Bordeaux is in 2016 een nieuwe attractie rijker: Druiven Disneyland.

Twee jaar wachten om zelf Bordeaux fête le vin te bezoeken, is niet nodig. Van 11 tot en met 14 september doet het evenement – zij het in afgeslankte vorm – Brussel aan.

    • Harold Hamersma