Daniel Navarro beleeft de grootste zege uit loopbaan

Spaanse klimmer wint dertiende etappe in de Vuelta

Daniel Navarro
Daniel Navarro Foto AFP

Hij genoot van de grootste overwinning in zijn carrière. En met zijn ritzege spoelde hij direct de frustratie weg over zijn opgave in de Tour de France. Toen was hij niet eens aan de Alpen toegekomen. Maar gisteren nam hij revanche: met een ijzersterke eindspurt won de Spaanse klimmer Daniel Navarro de dertiende etappe van de Ronde van Spanje. De 31-jarige renner van Cofidis sprong in de pittige finale op twee kilometer van de finish in Obregón weg uit de voorhoede met daarin alle klassementsrenners. Belkin-renner Wilco Kelderman kwam als derde over de streep, achter Daniel Moreno (Katjoesja), beiden vlak achter de winnaar.

De rode leiderstrui blijft in handen van Alberto Contador. Zijn leidende positie werd niet bedreigd door de concurrentie. Contador wist in de slotklim een aanval op zijn postie vrij eenvoudig te pareren. Alejandro Valverde deed een poging, maar kreeg Contador en Rigoberto Uran als snel in zijn wiel.

Contador heeft in het klassement twintig seconden voorsprong op Valverde. Rigoberto Uran staat derde. Robert Gesink, die gisteren als achtste eindigde, blijft de beste Nederlander op de negende plaats.

De etappe tussen Belorado en Obregón, over bijna 189 kilometer, telde drie stevige beklimmingen: twee cols van de derde en een van de tweede categorie. Voor de sprinters een hele opgave. Toch bracht Orica-Greenedge sprinter Michael Matthews in stelling. Door het werk van de Australische equipe kreeg een kopgroep, met daarin onder anderen Stef Clement, Peter Sagan en Luis Leon Sanchez, geen ruimte. Ook Matthews moest er in de finale aan geloven toen Navarro aanviel. Het leverde de 31-jarige Spanjaard zijn eerste ritzege in een grote ronde op.

De verschillen kunnen de komende dagen groter worden als er drie zware bergetappes in de regio Asturië op het programma staan met allemaal een finish bergop. De etappe van zaterdag (200,8 kilometer) eindigt op La Camperona, een col van de eerste categorie die nog nooit eerder in de Vuelta is beklommen.

Voor Nairo Quintana, die woensdag uitviel, is het seizoen afgelopen. De Colombiaan is weliswaar succesvol geopereerd aan zijn gebroken schouderblad, maar heeft zes tot acht weken nodig om weer volledig fit te raken. „Normaliter moet hij zijn rechterarm twee tot drie weken in een mitella hebben”, zei orthopedisch chirurg Jezus Alfaro, die Quintana opereerde. „In twee tot vier weken kan hij voorzichtig weer op de fiets stappen en in zes tot acht weken moet hij weer competitief kunnen zijn.”

Eind september heeft het WK in Ponferrada plaats. Het World Tour-seizoen eindigt met de Ronde van Peking op 14 oktober.