Beschietingen gemeld bij Marioepol - bestand Oekraïne onder druk

Een uitgebrande tank in Marioepol.
Een uitgebrande tank in Marioepol. Foto ANP/EPA/Anatoly Maltsev

Ooggetuigen in de Oekraïense havenstad Marioepol melden dat er explosies gehoord zijn, net buiten de stad. De meldingen komen nadat er gisteren een bestand van kracht werd tussen Kiev en pro-Russische separatisten.

Dat meldt AP vanavond. Naast berichten van ooggetuigen uit de stad beweren Oekraïense vrijwilligers aan AP dat ze zijn bestookt met Grad-raketten. Ook Reuters meldt dat er artilleriebeschietingen nabij Marioepol zijn gehoord. Er is een persconferentie gehouden van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, waarin het einde van het bestand is aangekondigd. Guardian-correspondent Shaun Walker op Twitter:

Twitter avatar shaunwalker7 Shaun Walker The official Donetsk rebel account @press_dnr says they’re “taking Mariupol” #ceasefire (I’m still sceptical they’ll come into town tonight)
Twitter avatar shaunwalker7 Shaun Walker As far as I understand from what officials there have said, the @press_dnr account is official. So DNR officially admits breaking ceasefire.

Het staakt-het-vuren dat gisteren werd gesloten was vanaf het begin al broos. De separatisten beschuldigen Kiev ervan door te gaan met beschietingen op Donetsk, ondanks het bestand. Daarnaast moest vandaag een humanitair konvooi van het Rode Kruis rechtsomkeert maken nadat het was bestookt met mortiergranaten. De hulpgoederen waren bedoeld voor Loegansk.

Twitter avatar ICRC ICRC This morning we sent aid trucks to #Lugansk but shelling forced them to turn back at Staniza Luganska. #Ukraine

Of door deze beschietingen het bestand definitief ten einde is, is nog niet bekend. Poetin en Porosjenko hadden eerder vandaag nog een telefoongesprek waarin beide presidenten de hoop uitspraken dat het staakt-het-vuren blijvend zou zijn, en dat daarvoor extra stappen nodig waren.

In Marioepol wonen ongeveer een half miljoen mensen. De stad ligt aan de Zee van Azov, tussen Rusland en het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Marioepol is strategisch gelegen en daarom interessant voor de rebellen.

    • Philippus Zandstra