Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Belastingverlaging voor Grieken, economische groei lonkt

Lerarenprotest vandaag in Thessaloniki waar premier Samaras zijn jaarlijkse toespraak over de economie hield.
Lerarenprotest vandaag in Thessaloniki waar premier Samaras zijn jaarlijkse toespraak over de economie hield. AFP / Sakis Mitrolidis

De Griekse bevolking mag zich, na jaren van inleveren en financiële rampspoed, weer verheugen op betere tijden. Premier Samaras kondigde vandaag belastingverlaging aan, met een vooruitzicht op economische groei.

Antonis Samaras haalt 30 procent van een belasting op stookolie en verlaagt tevens een “solidariteitstaks”, aldus Reuters. De conservatieve partij van de premier lijdt in de peilingen onder de populariteit van de radicaal linkse Syriza.

“Griekenland is nog steeds gewond, maar het staat weer op. De wonden helen en we zien de toekomst tegemoet.”

Samaras weet zich gesterkt door hernieuwd vertrouwen van investeerders en tekenen van een stabiliserende economie. De premier hoopt nu dat de noodhulpverleners van de EU en het IMF Griekenland wat meer vrijheid gaan gunnen om de economische groei verder te stimuleren.

Naar verwachting noteert Griekenland dit jaar voor het eerst sinds 2008 een kleine groei. In het eerste kwartaal van dat jaar trad de recessie in.