Tegenvallende cijfers leiden tot optimisme bij beleggers VS

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag, de laatste handelsdag van de week, licht in de plus geëindigd. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid leidden tot optimisme bij beleggers. Zij concludeerden dat de Amerikaanse Centrale Bank mede door die slechte cijfers de lage rente voorlopig waarschijnlijk niet zal verhogen.

De lage rente is gunstig voor beleggers. Zij kunnen goedkoop geld lenen om dat vervolgens te investeren, bijvoorbeeld in aandelen. De Amerikaanse Centrale Bank, de Fed, overweegt om de rente te gaan verhogen. Dit omdat de Amerikaanse economie inmiddels weer gezond genoeg zou zijn. De centrale bank zette de rente na de crisis op recordlaagtes om de economie weer aan de praat te krijgen. Het herstel verloopt in de VS vlotter dan in Europa.

Aanvankelijk leidden de slechte werkgelegenheidcijfers nog tot dalende beurskoersen. Maar tegen de middag begonnen ze te stijgen, met name van aandelen van nutsbedrijven.

„Een van de redenen dat aandelen het nu zo goed doen, is dat de rente nog steeds zo extreem laag is”, zei Ronald Sanchez, plaatsvervangend directeur van Fiduciary Trust in New York, een grote Amerikaanse vermogensbeheerder.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte eerder vrijdag bekend dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in de maand augustus met slechts 142.000 banen was toegenomen. Dat was de laagste groei in acht maanden tijd. De banengroei in augustus was bovendien veel lager dan eerder voorspeld. De overheid was in een eerdere schatting nog uitgegaan van een toename van 230.000 banen.

Het percentage werklozen is sinds juli wel iets gedaald, van 6,2 naar 6,1 procent. Maar dat kwam vooral doordat minder mensen op zoek gingen naar een baan.

De Dow Jones, de belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeter, eindigde vrijdag op 17.119,52 punten, 0,29 procent hoger dan de dag ervoor. De S&P 500, een andere belangrijke beursgraadmeter, eindigde op 2.004,53 punten, 0,34 procent hoger. (Reuters)