Al-Shabaab heeft nieuwe leider, zweert wraak voor dood Godane

Een soldaat van de Afrikaanse Unie houdt de wacht in Baidoa, Somalië. De AU vecht in het land tegen Al-Shabaab. Foto ANP/EPA/Tobin Jones

Ahmad Umar Abu Ubaidah is de nieuwe leider van de fundamentalistische terreurgroep Al-Shabaab. Zijn voorganger Ahmed Godane is gisteren omgekomen bij een door de VS uitgevoerde luchtaanval. De Somalische groepering heeft gezworen om diens dood te wreken.

Het kamp van Godane werd gisteren bestookt door raketten. Kort daarop verklaarde het Pentagon dat Godane was gedood. Dat is vandaag bevestigd door Al-Shabaab.

Onder Godane internationaliseerde Al-Shabaab

In de verklaring van vandaag werd verder gesteld dat de beweging ‘veel onrust’ bij zijn vijanden zal gaan veroorzaken:

“De dood wreken van onze geleerden en leiders is een verplichting die blijft rusten op onze schouders. Wij zullen dit niet vergeten, ongeacht hoe lang het gaat duren.”

Het aan Al-Qaeda gelieerde Al-Shabaab heeft in het buitenland al verscheidene aanslagen uitgevoerd. Zo werd vorig jaar een aanslag gepleegd op het winkelcentrum Westgate, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De beweging sloeg in dat land toe omdat Kenia eerder troepen naar Somalië had gestuurd om Al-Shabaab aan te pakken.

Godane maakte van Al-Shabaab een internationale terreurgroep. Voorheen was de beweging enkel actief in het door een burgeroorlog verscheurde Somalië. Correspondent Koert Lindijer vandaag in NRC Handelsblad:

Al-Shabaab was altijd verdeeld tussen de oorspronkelijke groep van nationalistisch moslimfundamentalisten en de internationale terroristen. Onder leiding van Godane koos Al-Shabaab steeds meer de internationale heilige oorlog als hoofddoel en onder zijn gecentraliseerde bevel spreidde zij de vleugels. Het gevolg waren terreur, aanslagen zoals die op het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi (meer dan zeventig doden) en samenwerking met Al-Qaeda.

Hoe Godane’s dood dit gaat beïnvloeden moet nog blijken. Over zijn opvolger is nog niet veel bekend, alleen dat Ahmad Umar Abu Ubaidah zich in 2006 bij al-Shabaab heeft aangesloten.

    • Philippus Zandstra