Al die nare berichten over accountants ook altijd

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De jongste avonturen in de nieuwe firma.

Foto

„Je zult maar accountant zijn”, zei accountant Paul Steman toen hij de aandeelhouders van het beursgenoteerde bedrijf RoodMicrotec toesprak. Al die „nare berichten” over accountantskantoren in de kranten. Anderhalf jaar later is hij zelf onderwerp van dat soort nare berichten. Net nu hij deze maand de Tweede Kamer zou uitleggen hoe de accountants dat soort narigheden in de toekomst gaan voorkomen. Steman was, tot deze week, lid van een stuurgroep die met maatregelen moet komen om de kwaliteit te verbeteren.

Voor hemzelf komen de conclusies te laat. Steman is gestruikeld over de woorden die volgden op die ene zin, opgetekend in de notulen van de aandeelhoudersvergadering. Misschien was hij overmoedig. Wilde hij de aandeelhouders er té graag van overtuigen dat al die narigheid niet gold voor hem en voor zijn kantoor Mazars. En zei hij daarom dat een controledossier van het accountantskantoor „met vlag en wimpel” door een toets van toezichthouder AFM was gekomen. Dat het zelfs „een van de weinige dossiers” was in een kritische AFM-rapportage die „gewoon goed” was.

Maar die toets, staat in een correctie die een jaar later is toegevoegd, is er nooit geweest. Steman en de AFM zijn het erover eens, zo meldde Mazars in een persbericht, dat een jaar wel erg lang is om een foute opmerking te corrigeren. Dat past niet bij de ‘professionaliteit en zorgvuldigheid’ die van accountants mag worden verwacht.

Dus stapte Steman deze week op als bestuursvoorzitter van Mazars. Gokje: de AFM heeft de buik vol van knoeiende accountants. En nam, met het eisen van zijn ontslag, haar eígen maatregelen om de kwaliteit te verbeteren.