Yelp voor politiegeweld

In de Verenigde Staten kunnen consumenten bijna alles recenseren op sites zoals Yelp: van restaurants en kappers tot makelaars en kerken. Waarom dan ook niet politieagenten, dachten drie tieners uit Georgia. Zij ontwikkelden de app Five-O na gesprekken met hun ouders over politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Met de recente dood van Michael Brown in Ferguson is hun gratis software voor Android en iOS actueler dan ooit. Gebruikers voeren in Five-O gegevens in over hun ervaringen met individuele agenten – bijvoorbeeld: hoe werd je behandeld, waar werd je aangehouden en werd er geweld gebruikt? Hiermee ontstaat een database van goede én slechte dienders. Five-O is een interessante app, maar de interface verraadt dat hij gemaakt is door onervaren programmeurs. Zo werkt de GPS-functie niet goed, ontbreken sommige gemeenten en is de beeldresolutie van lage kwaliteit.