WHO: twee veelbelovende vaccins tegen ebola

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat er twee “veelbelovende” vaccins tegen ebola zijn. De resultaten van klinische tests met deze vaccins worden in november bekend en daarna kunnen ze mogelijk worden gebruikt.

De persconferentie van de WHO in Geneve. Van links naar rechts: adjunct-directeur Marie Paule Kieny, professor Oyewale Tomori van de Redeemer's Universiteit in Nigeria en Samba Sow, directeur van het centrum voor vaccinatieontwikkeling in Mali. AFP / Fabrice Coffrini

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat er twee “veelbelovende” vaccins tegen ebola zijn. De resultaten van klinische tests met deze vaccins worden in november bekend en daarna kunnen ze mogelijk worden gebruikt.

Dat maakte de WHO bekend op een persconferentie na een tweedaagse bijeenkomst met bijna tweehonderd experts. De vaccins moeten prioriteit krijgen bij de klinische ontwikkeling, aldus de WHO.

Daarnaast zijn experts het eens geworden over in welke medicijnen tegen ebola geïnvesteerd zou moeten worden. Het gaat om medicijntherapieën op basis van bloed van overlevenden en een herstellend serum, waarvan de effectiviteit op dit moment nog onbewezen is.

In Liberia, Guinee en Sierra Leona zijn ruim 2000 mensen gestorven aan ebola. Dat is de helft van het aantal geïnfecteerde gevallen. Cijfers uit Nigeria, Senegal en de Democratische Republiek Congo zitten daar niet bij.

    • Mirjam Remie