De Xbox One ligt in de winkels. Maar lees eerst dit even, voordat je rent

This product image released by Microsoft shows the new Xbox One entertainment console that will go on sale later this year. Microsoft is seeking to stay ahead of rivals in announcing that new content that can be downloaded for the popular "Call of Duty" game will launch first on Xbox One. Microsoft says more games will be shown at next month's E3 video game conference in Los Angeles. (AP Photo/Microsoft) Foto Microsoft

Voor de fans van de Xbox is het vandaag een fijne dag. De nieuwste versie - de Xbox One - ligt in de Nederlandse winkels. De spelcomputer van Microsoft werd november vorig jaar al gelanceerd in de VS, maar Nederlandse gamers – net als liefhebbers in 25 andere landen – moesten nog maanden wachten. Voor Microsoft is de uitbreiding een belangrijke stap. De gamedivisie levert een ruim aandeel in de totale omzet van het softwarebedrijf.


De cijfers van de gamesdivisie omvatten ook andere hardware van Microsoft, zoals mobiele telefoons.

Toch staan ze niet te juichen bij Microsoft. Concurrent Sony heeft in de tussentijd veel meer exemplaren van de in dezelfde periode gelanceerde PlayStation 4 verkocht.

In augustus verkocht Sony van de PlayStation 4 al het tien miljoenste exemplaar. Een stuk meer dus dan de Xbox One. Drie redenen waarom gamers vaker voor de Japanse fabrikant kiezen:

1. Problemen met de lancering

Dat de Xbox One pas vandaag in de Nederlandse winkels ligt, is volgens Microsoft “om aan de vraag te kunnen voldoen, en om onze klanten de beste ervaring te kunnen bieden.”

De 26 landen waar sinds vandaag de Xbox te koop is:

Maar spelers klagen dat de spelcomputer altijd online moet zijn, over schijfproblemen en over de nieuwe bewegingssensor Kinect. Ook Sony had opstartproblemen met zijn spelcomputer, maar de PlayStation 4 was wel binnen een maand beschikbaar in Amerika en de meeste Europese landen. Drie maanden later volgde thuismarkt en het gamesgekke Japan, waar de Xbox pas sinds gisteren te koop is.

2. De prijs

De PlayStation 4 ($399) was ten tijde van de lancering 100 dollar goedkoper dan de Xbox ($499). Dat kwam door Kinect, die Microsoft automatisch aan de spelcomputer toevoegt. Microsoft ziet Kinect als het onderscheidende component van de nieuwste generatie spelcomputers, maar gamers zien het als een onnodige accessoire – ook dankzij het gebrek aan goede games die gebruik maken van dat systeem.

Bovendien zijn de kosten van de sensor zo hoog dat de marges die beide bedrijven verdienen op de spelcomputers nagenoeg hetzelfde zijn. Zo is de bewegingssensor een overbodig dure gadget geworden. Inmiddels is er een goedkopere versie van de Xbox te krijgen. 100 dollar minder, en zonder Kinect.

3. Kinect

Over Kinect gesproken: De spraakherkenning van het systeem herkent geen Nederlands en de bewegingssensor volgt lang niet altijd je bewegingen. De lijst met klachten van Xbox-bezitters over de bewegingssensor van Microsoft is lang. Waar veel gamers ook niets van moesten hebben was de camera, aangesloten op een systeem dat altijd is verbonden met het internet, en rechtstreeks de eigen huiskamer inkijkt.

De Xbox hoeft dankzij een aantal aanpassingen tegenwoordig niet meer altijd aangesloten te zijn op het internet, en is dus ook zonder bewegingssensor verkrijgbaar. Maar daarmee is de toegevoegde waarde die Kinect had moeten zijn voor veel consumenten, een reden geworden de Xbox One juist van hun verlanglijstje te schrappen.

    • Sam de Voogt