Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Twee miljoen voor vijf maanden werk, eist hij van Vion. Te veel of terecht?

Foto ANP

Hij kreeg 205.000 euro bij zijn ontslag. Hij vond dat hij recht had op 5 ton. Die kreeg hij niet, en daarom stapt de voormalig financieel directeur van Vion, Kenaad Tewarie, nu naar de rechter en eist ruim 2 miljoen euro van het vleesverwerkingsbedrijf wegens ‘onredelijk ontslag’. Vandaag dient voor de rechtbank in Den Bosch een kort geding.

Wat is er aan de hand?

Tewarie trad in september 2013 aan, maar werd al na vijf maanden ontslagen. Dat was in februari van dit jaar. In een tweeregelig persbericht werd op 19 februari het vertrek van Tewarie aangekondigd.

“De raad van commissarissen van Vion Food Group maakt bekend dat Kenaad B. Tewarie per 18 februari 2014 niet meer als CFO verbonden is aan Vion. De raad van commissarissen gaat de procedure starten om de ontstane vacature in te vullen.”

Reden ontslag onbekend

Geen woord over de reden voor het vertrek van Tewarie. Toen media om opheldering vroegen, kregen zij te horen dat er een “verschil van inzicht” bestond “over het te voeren beleid.” Enkele weken voor het ontslag van Tewarie was de nieuwe bestuursvoorzitter van Vion, Michiel Herkemij, voormalig topman van DE Master Blenders 1753, aangetreden.

De ex-directeur kreeg een ontslagvergoeding van 205.000 euro bruto – zes maandsalarissen. Dat pikte hij niet. In het contract van Tewarie stond namelijk dat hij ‘in geval van tussentijdse beëindiging van de arbeidsovereenkomst door Vion’ 500.000 euro zou krijgen. Daarop stapte hij naar de rechter. Nu claimt hij ruim 2 miljoen euro. Dat is het bedrag dat hij aan salaris en bonussen zou hebben verdiend als hij zijn arbeidsovereenkomst van vier jaar volledig zou hebben uitgediend.

Beslag bij Vion

De rechtbank in Den Bosch boog zich al eerder over de kwestie, omdat Tewarie beslag had laten leggen bij Vion. In een uitspraak die dateert van 30 juni zegt de rechter dat hij “zich niet aan de indruk (kan) onttrekken dat het bij Vion heeft ontbroken aan een goede regie toen zij op zoek ging naar een nieuwe CEO alsmede een nieuwe CFO.”

Terwijl een nieuwe CEO blijkbaar nog niet in beeld was, zo staat in het vonnis, werd Tewarie als CFO aangetrokken “met het risico dat de nieuwe CEO de samenwerking niet ziet zitten en de CFO (direct) weer moet vertrekken.”

Zonder dralen een half miljoen

Aangezien Vion geen goede redenen heeft aangevoerd voor het ontslag van de financiële topman, gaat de rechter ervan uit dat het ontslag “uitsluitend is ingegeven door het feit dat de nieuwe CEO van Vion de samenwerking niet zag zitten.” Conclusie: het had Vion gesierd open te zijn over de redenen van het ontslag en het had Tewarie “zonder dralen” een half miljoen euro moeten betalen.

Vion noemt de berichtgeving over het conflict met Tewarie desgevraagd “een zeer eenzijdige weergave van het geschil, in de pers gebracht door de advocaat van Tewarie.” Verder onthoudt het vleesverwerkingsbedrijf zich van ieder commentaar, omdat het “niet passend is het geschil in de publiciteit te beslechten.”

Wordt vervolgd.