Voormalige financieel directeur eist 2 miljoen van vleesverwerker

Hij kreeg 205.000 euro bij zijn ontslag, terwijl hij recht zou hebben op 5 ton. Daarom is de voormalig financieel directeur van Vion, Kenaad Tewarie, naar de rechter gestapt. Hij eist nu ruim 2 miljoen euro van het Brabantse vleesverwerkingsbedrijf wegens „onredelijk ontslag”. Vanochtend diende voor de rechtbank in Den Bosch een kort geding.

Tewarie trad in september 2013 aan, maar werd al na vijf maanden ontslagen. In een tweeregelig persbericht kondigde Vion op 19 februari zijn vertrek aan. Geen woord over de reden.

Toen media opheldering vroegen, kregen zij te horen dat er een „verschil van inzicht” was „over het te voeren beleid”. Enkele weken voor het ontslag van Tewarie was de nieuwe bestuursvoorzitter van Vion, Michiel Herkemij, ex-topman van DE, aangetreden.

Tewarie kreeg een ontslagvergoeding van 205.000 euro bruto – zes maandsalarissen. Dat pikte hij niet. In zijn contract stond dat hij „in geval van tussentijdse beëindiging van de arbeidsovereenkomst door Vion” 500.000 euro zou krijgen. De 2 miljoen die hij nu eist is wat hij zou hebben verdiend als hij zijn arbeidsovereenkomst van vier jaar zou hebben uitgediend.

De rechtbank in Den Bosch boog zich al eerder over de kwestie, omdat Tewarie beslag had laten leggen bij Vion. In een uitspraak van 30 juni zegt de rechter dat hij „zich niet aan de indruk [kan] onttrekken dat het bij Vion heeft ontbroken aan een goede regie toen zij op zoek ging naar een nieuwe CEO alsmede een nieuwe CFO”.

Aangezien Vion geen goede redenen heeft aangevoerd voor het ontslag van de financiële topman, gaat de rechter ervan uit dat dit „uitsluitend is ingegeven door het feit dat de nieuwe CEO de samenwerking niet zag zitten”.

Kortom, Vion had Tewarie „zonder dralen” een half miljoen euro moeten betalen. In het kort geding is Tewarie’s inzet hoger. Afwachten wat de rechter daarvan zegt.

Vion geeft geen commentaar – het bedrijf wil het geschil „niet in de publiciteit beslechten”.