Verzamelaar eist 9 ton schadevergoeding van kunstenaar

De afgelopen twee jaar is de populariteit van het werk van Vo (1975), die als kind met zijn ouders Vietnam ontvluchtte, sterk toegenomen. Hij exposeerde in het New Yorkse Guggenheim, nam deel aan de Biënnale van Venetië en won de Hugo Boss Prize.
De afgelopen twee jaar is de populariteit van het werk van Vo (1975), die als kind met zijn ouders Vietnam ontvluchtte, sterk toegenomen. Hij exposeerde in het New Yorkse Guggenheim, nam deel aan de Biënnale van Venetië en won de Hugo Boss Prize. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Kunstverzamelaar Bert Kreuk eist een schadevergoeding van 898.000 euro van kunstenaar Danh Vo voor het niet nakomen van gemaakte afspraken. Volgens Kreuk zou Vo in de zomer van 2013 een installatie maken voor de tentoonstelling Grensverleggend – werken uit de Collectie Bert Kreuk in het Gemeentemuseum Den Haag, maar heeft hij nooit geleverd.

Kreuk (1964) was van plan het kunstwerk na afloop van de tentoonstelling aan te kopen voor 350.000 dollar. „Nu moet ik een gelijkwaardig werk op de vrije markt kopen, en betaal ik er veel meer voor. De negen ton schadevergoeding is een reflectie van de huidige waarde van zijn werk op de kunstmarkt.”

De afgelopen twee jaar is de populariteit van het werk van Vo (1975), die als kind met zijn ouders Vietnam ontvluchtte, sterk toegenomen. Hij exposeerde in het New Yorkse Guggenheim, nam deel aan de Biënnale van Venetië en won de Hugo Boss Prize.

Volgens Vo’s advocaat Bindu De Knock is er nooit afgesproken dat de kunstenaar een nieuwe installatie zou maken. „Kreuk wilde hoe dan ook een paar Danh Vo’s bemachtigen. Nu Kreuk geen nieuw werk aan zijn verzameling kan toevoegen, eist hij een exorbitante schadevergoeding. Het gegoochel met dergelijke bedragen duidt eerder op de speculatieve motivatie van Kreuk. Twee eerdere vorderingen van Kreuk zijn inmiddels al door de rechter afgewezen omdat er geen enkel bewijs was van een koopovereenkomst.”

Kort na afloop van zijn tentoonstelling in Den Haag kwam Kreuk in het nieuws, omdat hij een deel van de in het Gemeentemuseum tentoongestelde werken bij Sotheby’s liet veilen. Onder de werken die op 14 november 2013 onder de hamer gingen, was ook een werk van Danh Vo. In de kunstwereld ontstond daarop discussie of het Gemeentemuseum zich had laten gebruiken voor het verlenen van een museale status aan Kreuks collectie. „Het is een fluïde collectie”, aldus Kreuk. „Ik heb in mijn leven meer dan 5.000 werken gekocht en vele daarvan ook weer verkocht. Dat geldt voor veel verzamelaars. Het verschil is dat ik er geen geheim van maak.”

    • Sandra Smallenburg