Federer in halve finale na sensationele comeback tegen Monfils

Kansloos leek Roger Federer afgelopen nacht bij een 2-0 achterstand in sets in de kwartfinale van de US Open tegen Gael Monfils. De Fransman kreeg zelfs twee matchpoints in de vierde set. Maar Federer gaf zich niet gewonnen. De winnaar van 17 grandslamtoernooien kwam sensationeel terug en plaatste zich alsnog voor de halve finale: 4-6, 3-6, 6-4, 7-5 en 6-2.

„Het is ongelofelijk om wedstrijden als deze te winnen bij een grandslamtoernooi”, jubelde Federer (33) na afloop in het Arthur Ashe Stadium van New York. „Ik weet niet zeker of ik ooit eerder matchpoints heb overleefd tijdens een grandslam. Ik ben hoe dan ook onvoorstelbaar blij dat het vandaag is gelukt.”

In de eerste twee sets leek Monfils op weg naar een snelle overwinning. De nummer 24 van de wereld profiteerde goed van liefst 26 ‘unforced errors’ van Federer. Maar in de hele derde set maakte de Zwitser nog slechts één onnodige fout. Hij won de set, nam een break voorsprong in de vierde maar zag Monfils vervolgens toch weer langszij komen.

Op 5-4 kreeg de Fransman twee kansen om de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. „Toen voelde ik me niet geweldig”, sprak Federer na afloop. „Ik dacht: ‘dit is het, dit is het laatste punt’. Blijven vechten, geen makkelijke ballen missen en het hem niet cadeau geven.” Een afdwongen fout, een prachtige forehand en Federer was terug. Monfils brak en was in de vijfde set kansloos.

Federer treft morgen in de halve finale de Kroaat Marin Cilic, die Tomas Berdych versloeg. De andere halve eindstrijd gaat tussen Novak Djokovic en de Japanner Kei Nishikori.