Uitzonderlijke service en perfecte boeuf

Foto Olivier Middendorp

Wie wel eens in Maastricht op stap is geweest, kent die dampende cafés en restaurants waar de mensen bijkans met de benen naar buiten hangen. Het is er vol, luidruchtig en oergezellig. Café Par hasard (dat ‘per toeval’ betekent) op de Ceintuurbaan heeft een beetje die sfeer en dat is geen toeval: de eigenaar komt uit Maastricht.

Ruim twee maanden geleden opende hij deze brasserie met meteen ernaast (en in open verbinding) een friterie die Frites uit Zuyd heet en waar verse friet en romige sauzen, zoals piccalilly-mayonaise (pickles), worden geserveerd. Ook heel zuidelijk dus. Aan de muur hangen expressionistische schilderijen van een Limburgse kunstenaar, het interieur is weliswaar modern maar ook warm en bruin en de bediening is klassiek gekleed in witte overhemden met een gilletje. Het is een verdienste dat de zaak eruit ziet of ’ie er altijd al is geweest, hip is heel ver weg maar de welgestelde jongeling uit de Pijp heeft de weg naar hier al wel gevonden.

Het is zaterdagavond, volle bak, reserveren kan niet, dus wachten we een half uurtje aan de bar. In die tijd laat de barman ons geduldig alle open witte wijnen proeven. We kiezen voor een glas Zuidfranse chardonnay en een verdejo uit de Rueda, vriendelijk geprijsd (3,50), die prima dienst doen als huiswijn.

Aan tafel wordt, heel prettig, een fles gekoeld kraanwater (gratis) gebracht en bestuderen we de uitgebreide wijnkaart en de bescheiden menukaart. Het is duidelijk dat ze hier wel van een glaasje houden, getuige de lekkere champagne (Larmandier Bernier 1er Cru Longitude, 10,- per glas) en de mooie bourgognes. Maar vanavond drinken we slechts een enkel glas, dus kiezen we uit de open wijnen voor een lekkere, volle blend van syrah en grenache uit Zuid-Frankrijk, Domaine Mas Cremat, Les Tamarius uit 2013 (4,-). Het is mooi dat ze de prijzen van de open wijnen laag houden, maar met een eurootje erbij zou de keuze royaler en dus prettiger zijn.

Op de menukaart staan brasseriegerechten, waarop bekende hits als garnalenkroketten van Holtkamp, steak tartare, steak bearnaise, mosselen, kip, salade niçoise en, dat kan natuurlijk niet missen, Limburgs zoervleis.

We kiezen vooraf voor ceasar salad (8,50), die ook met confit de canard (11,50) op de kaart staat. Deze is niet bijzonder, er zit wel parmezaan in maar te weinig; het smaakt een beetje uitgekleed. De vis (makreel, tonijn en gefrituurde soft- shell crab, 11,50) is vers en lekker, met name de tartaar van makreel valt in de smaak, maar de tonijn is wat flets.

Als hoofdgerecht kiezen we voor het enige vegetarische gerecht op de kaart: gerookte aubergine met geitenkaas (15,50). De rooksmaak is erg lekker, de geitenkaas geeft nog wat extra smaak – dit is voor een door carnivoren geregeerde zaak geen slechte beurt. Maar je gunt vegetariërs wel meer dan slechts één gerecht.

Het andere hoofdgerecht, boeuf uit Zuyd (18,50), komt, zoals gevraagd, medium rare op tafel en is perfect, heel mals. Jammer genoeg leveren ze er geen scherp mes bij. De entourage van jus, knolselderijpuree, uiencompote en gebakken wortel en prei is wat zuinig maar wel lekker. En dan zijn er natuurlijk frieten, het paradepaardje van de zaak: een royale schaal vol goudbruine frieten met mayonaise. Friet bakken kunnen ze wel, maar dat had natuurlijk ook niet anders gemogen. We sluiten af met een wafel met aardbeien (7,50) die gemarineerd is in suikerbouillon en champagne (lekker) en koffie (Segafredo, mwah – beetje slap).

Par hasard is gezellig, gastvrij, betaalbaar en een leuke plek voor jong en oud. De sfeer is uitstekend, de service voor Amsterdamse begrippen uitzonderlijk, alleen de keuken moet qua smaak nog even de veilige middenweg verlaten. Het is mooi dat de kaart zich beperkt tot louter klassiekers, in de beperking toont zich de meester, maar dan moeten die stuk voor stuk wel subliem zijn. Op dat punt valt er wel wat te winnen, het mist nog karakter – het is allemaal wat vlak. Als dat zuidelijk temperament zich nu ook in de keuken nog wat meer manifesteert heeft Amsterdam er met Par Hasard een echte aanwinst bij.

    • Petra Possel