Terugkijken: kunstenares Marlene Dumas bij College Tour

Moeilijk, zo’n hele avond over jezelf. Marlene Dumas gaf het zelf al aan: ze is slecht met complimenten. Toch waren ze er veel, lovende woorden, vanavond bij College Tour. Kijk hier de uitzending terug.

Moeilijk, zo’n hele avond over jezelf. Marlene Dumas gaf het zelf al aan: ze is slecht met complimenten. Toch waren ze er veel, lovende woorden, vanavond bij College Tour. Kijk hier de uitzending terug.

De in Zuid-Afrika geboren Dumas wordt beschouwd als een van de grootste Nederlandse kunstenaars, maar van aanduidingen voor haar kunst als ‘cultureel erfgoed’ moet ze niks weten. Te ongemakkelijk. In mei van dit jaar besteedde het magazine DeLUXE van NRC nog speciale aandacht aan Dumas door drie nog niet eerder gepubliceerde werken van haar te tonen, alsmede een groot interview (€) met Dumas af te nemen.

Heel raar

Of ze ontroerd is, vroeg presentator Twan Huys tijdens College Tour, als mensen zeggen dat haar kunst tot de Nederlandse kunstgeschiedenis behoort.

“Ik kan niet zo goed met complimenten omgaan. Dat is blijkbaar iets wat ik heb. Het plaatst mij een beetje in een moeilijke positie. Je zegt toch niet over jezelf dat het cultureel erfgoed is ofzo? Dus dit is ook wel een beetje een moeilijke vraag. Dat klinkt toch heel raar?”

Maar vanavond kunnen we niet om Marlene Dumas heen. Een grote overzichtstentoonstelling, met maar liefst tweehonderd schilderijen en tekeningen, is vanavond geopend, in het Stedelijk Museum en Amsterdam. Haar belangrijkste werken vanaf de jaren 70 tot nu zijn er te zien.