Station München korte tijd afgesloten wegens mogelijke besmetting ebola

In Genève werd gisteren een grote conferentie gehouden over de bestrijding van ebola door de WHO. Foto EPA / Christian Brun

Het station in München was vanmiddag afgesloten omdat een treinreiziger mogelijk besmet is met ebola. In de trein zaten vluchtelingen, een van de reizigers vertoonde tekenen van een besmetting, meldt de Süddeutsche Zeitung.

De man is overgebracht naar een kliniek waar hij in isolatie zal worden behandeld. Vandaag werd bekend dat een Amerikaanse arts die in Liberia ebola opliep naar de VS wordt gevlogen voor behandeling. De Amerikaanse regering trekt ruim 57 miljoen euro uit voor extra hulp aan Liberia, boven op de ruim 15 miljoen euro die eerder werd gedoneerd. Het geld is bedoeld om extra bedden voor patiënten en beschermende pakken voor verzorgers te kopen.

Vooral aan pakken is een schrijnend gebrek, aangezien die na gebruik moeten worden vernietigd. Een zuster in een ziekenhuis in Monrovia zei tegen persbureau AP dat zij en haar collega’s oude uniformen in stukken knippen en over hun hoofd hangen ter bescherming.

EU trekt 140 miljoen uit voor bestrijding ebola

De Europese Commissie trekt 140 miljoen euro uit voor de bestrijding van het dodelijke ebolavirus in West-Afrika. De uitbraak begon in Guinee, maar het virus heeft zich inmiddels verspreid naar Sierra Leone, Nigeria en Liberia. Vooral in dat laatste land zijn veel doden gevallen. Van het totaalbedrag is 38 miljoen euro bedoeld om de gezondheidszorg in de getroffen landen te verbeteren. Met de rest van het geld moet onder meer voedsel en water worden gekocht en de sanitaire voorzieningen worden verbeterd.

Eurocommissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Andris Piebalgs maakte het extra hulpgeld bekend.

“De ebolacrisis blijft extreem verontrustend, niet alleen vanwege de overduidelijke impact op de gezondheidszorg, maar ook vanwege de bredere uitdagingen voor de regio. Dit pakket toont aan dat de EU vastbesloten is bij te dragen aan een sterke, internationale reactie. De EU zal alles doen wat ze kan om regeringen in de getroffen landen te helpen.”

    • Anouk Eigenraam