Gekko’s overleven kosmisch seksexperiment niet

De vijf gekko’s aan boord van de Russische ‘gekkoseks-satelliet’ Foton-M4 die deze week landde na slechts 44 dagen te hebben volbracht van een 60-daagse missie, werden gedeeltelijk gemummificeerd aangetroffen. Ze zijn vermoedelijk rond een week voor de landing doodgevroren na het uitvallen van het verwarmingssysteem.

Eerder meldden we hier dat de communicatie met het ruimtetuig verloren was gegaan, maar dat zou geen invloed hebben gehad op het welbevinden van de passagiers. Ruimtevaartorganisatie Roskosmos meldde dat de condities in de capsule comfortabel waren. Er was voedsel voor twee maanden. De gekko’s aten regelmatig en onderzoekers hoopten dat de vier vrouwtjes en één mannetje zich weldra zouden voortplanten, als deel van een onderzoek naar de invloed van microzwaartekracht en kosmische straling op het seksleven van organismen en de ontwikkeling van de foetus.

Los van gekko’s huisvestte Foton-M4 experimenten met microben, plantenzaden, schimmels, zijderupseitjes en fruitvliegjes. In een vacuümdroogoven werd het smelten en stollen van metaallegeringen in lage zwaartekracht onderzocht. Volgens de Russen kwamen de vliegjes de vlucht goed door. Ze zijn gegroeid en produceerden nageslacht.

    • Tamar Stelling