Separatisten en Oekraïne ondertekenen voorlopig protocol over wapenstilstand

De pro-Russische separatisten en Oekraïne hebben in Minsk een protocol ondertekend voor het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat heeft Porosjenko zojuist bevestigd.

Oekraïense soldaten bij een checkpoint in de oostelijke stad Marioepol in Oekraïne.
Oekraïense soldaten bij een checkpoint in de oostelijke stad Marioepol in Oekraïne. Foto EPA / Anatoly Maltsev

De pro-Russische separatisten en Oekraïne hebben in Minsk een voorlopig protocol ondertekend voor het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat heeft Porosjenko zojuist bevestigd. Hij heeft zijn troepen gevraagd zich terug te trekken.

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко В Мінську підписали попередній протокол до угоди про припинення вогню. Цей протокол має набути чинності в п’ятницю. http://t.co/rY9KMpa0hl

Het verloop van het bestand wordt in de gaten gehouden door internationale waarnemers van de OVSE. Russische en Oekraïense vertegenwoordigers voeren vandaag in Minsk met de OVSE vredesbesprekingen.

Update 17.22 uur: Een Reuters-correspondent heeft drie explosies gehoord in Donetsk, een paar minuten nadat het bestand bekend werd gemaakt.

Gevangenen vrijgelaten en economische vrijheid oosten

De rebellen en Kiev hebben afgesproken twaalf stappen te nemen die moeten leiden tot stabiliteit en vrede. Zo worden gevangenen morgenochtend vrijgelaten. Ook zal de macht worden gedecentraliseerd en zullen de oostelijke regio’s economische vrijheid krijgen. Verder zijn er nog weinig details bekend over de overeenkomst. Rebellenleider Igor Plotnitsky van de zelfverklaarde republiek Loegansk haastte zich al te zeggen dat de separatisten nog steeds vóór afscheiding van Oekraïne zijn.

Twitter avatar obk Olaf Koens Ik heb er een hard hoofd in, dat staakt-het-vuren. De rebellen die ik sprak de afgelopen week zetten geen stap terug.
Twitter avatar WaterdrinkerP Pieter Waterdrinker In termen van geschiedenisboeken heeft Oekraïne vandaag voor Moskou gecapituleerd.

Het Kremlin “verwelkomt” het bestand tussen de separatisten en Kiev en zegt te hopen dat de situatie in Oost-Oekraïne nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Porosjenko en Poetin spraken elkaar deze week

Porosjenko kondigde eerder deze week al een “permanente wapenstilstand” aan op basis van gesprekken met Poetin, maar dit werd later tegengesproken door Poetins woordvoerder. Daarop zwakte Porosjenko zijn verklaring af. Rusland heeft steeds gezegd geen wapenstilstand te kunnen sluiten, omdat het land zelf geen partij is bij het Oekraïense conflict.

Als het bestand doorgaat, luidt dat het einde in van een succesvol tegenoffensief van de rebellen tegen Oekraïne. NAVO-secretaris Anders Fogh Rasmussen riep gisteren het Kremlin nog op om Russische troepen terug te trekken uit Oekraïne en de steun aan de rebellen af te kappen. Volgens het Pentagon heeft Rusland op dit moment tienduizend man troepen bij de grens staan, met artillerie en luchtafweergeschut.

‘NAVO bedreigt vrede’

Geplande gezamenlijke militaire oefeningen van Kiev en de NAVO en uitspraken van NAVO-leiders op de top, kunnen het vredesproces ondermijnen. Althans, volgens het Russische ministerie van Defensie. In een verklaring - van kort na de bekendmaking van het bestand - laat het ministerie weten dat militaire oefeningen die tussen 16 en 26 september in de planning staan “spanningen veroorzaken en het proces in Oost-Oekraïne bedreigen en bijdragen aan de scheiding in de Oekraïense maatschappij”.

Obama: hoopvol maar sceptisch

Obama is hoopvol maar sceptisch over het bestand. Dat zei hij na afloop van de tweedaagse NAVO-top in Wales. “Ervaringen uit het verleden” laten volgens de president zien dat separatisten niet altijd de wapens neerleggen en “de Russen” niet stoppen met het schenden van de soevereiniteit van Oekraïne.

De NAVO-landen zullen Rusland daarnaast laten zien dat acties consequenties hebben, zei Obama. “De VS en Europa zijn bezig met maatregelen die onze sancties tegen Russische financiële, energie en defensiesectoren verdiepen en verbreden.”