Overleden comédienne Joan Rivers was ook privé een grappenmaakster

Archieffoto uit 1989 van Rivers. Foto AP / Nick Ut

Veel komieken staan er vaak om bekend dat ze privé helemaal niet zo grappig zijn, soms depressief zijn of thuis niet te genieten. Zo niet de overleden comédienne Joan Rivers, die ook off stage vermakelijk gezelschap was, schrijft New York Magazine in het artikel Joan Rivers always knew she was funny.

Rivers had niet alleen een feilloze gave om op het juiste moment ad rem een krachtige oneliner in een gesprek te gooien, ook was ze de koningin van de practical jokes, zo schrijft Jonathan van Meter in het artikel, dat dateert van een paar jaar geleden. De comédienne zoekt graag de grenzen op van wat kan, iets wat ze ook doordreef in de cosmetische ingrepen aan haar gezicht. Daar maakte ze ook geen geheim van. Zo had ze een gastrol in de tv-serie Nip/Tuck die draait om plastische chirurgie. Rivers wilde de mythe doorprikken van grote cosmetische merken dat schoonheid uit een potje kwam.

De auteur kende Rivers al een paar decennia, sprak haar verschillende keren en beschrijft een aantal mooie anekdotes. Zo vertelt hij van de keer dat ze een afspraak had bij een schoonheidskliniek waar ze zich liet botoxen. Ze kroop op handen en voeten de wachtkamer in, die vol zat met modellen, terwijl ze met haar mond trok alsof ze een toeval had en schreeuwde ‘kijk wat ze hier met me gedaan hebben!’.

Rivers werkte nog gewoon door

De auteur trekt voor het verhaal een tijdje met haar op rond het moment dat de documentaire Joan Rivers: A Piece of Work uitkomt over haar leven. De film wordt positief ontvangen en betekent een soort herontdekking van de comédienne. Al vindt ze zelf dat de film helemaal niet laat zien wat ze “leuk vindt in het leven”.

Tot aan haar dood werkt Rivers nog actief. Voordat ze wordt opgenomen presenteert ze wekelijks de online talkshow In Bed with Joan en ze speelt samen met haar dochter in de realityserie Joan & Melissa: Joan Knows Best. Mensen vragen haar waarom ze niet stopt, maar dat vindt ze maar een rare vraag:

“Mensen snappen niet dat ik hou van mijn werk, de idioten. Alles wat ik ooit wilde was dit. Ik heb geluk gehad.” Ze zet een verveeld stemmetje op: ‘We gaan naar de Kentucky Derby en daarna nemen we kooklessen in Venetië en daarna gaan we misschien vijf dagen naar de Galápagoseilanden!’ “Been there, done that. Dat is geen pensioen voor mij. Dat is de dood.”

Werk hielp Rivers er weer bovenop

Werk was voor Rivers ook een manier om met de drama’s in haar leven om te gaan. Zoals daar de zelfmoord was van haar man Edgar in 1987. Nadat haar mentor Johnny Carson haar de laan uitstuurt als zijn vaste tafeldame krijgt haar carrière een korte dip. Ook haar huwelijk komt in een neerwaartse spiraal terecht. Nadat haar man zelfmoord heeft gepleegd, raakt ze gebrouilleerd met haar dochter, ze krijgt een depressie, boulimia en loopt ook rond met zelfmoordplannen. Maar een jaar later krijgt ze toch weer een filmrol, die haar uit de put trekt.

Archiefbeeld van Joan Rivers uit 1987 met links haar man Edgar Rosenberg, en rechts haar dochter Melissa. Foto AP / Robert Galbraith

De comédienne wordt gezien als een pionier voor vrouwen in stand-up comedy. Toen ze in de jaren 50 begon met het geven van optredens in Greenwich Village was er slechts een andere vrouwelijke komiek die optrad. Daarbij was Rivers, die in de jaren 80 een eigen talkshow kreeg, ook nietsontziend in haar brutale grappen. Ze spaarde niemand, beroemdheden niet, maar ook zichzelf niet.

Archieffoto van The Late Show Starring Joan Rivers waar ze Nancy Reagan te gast heeft in 1986. Foto AP / Reed Saxon

De avond voor haar opname trad ze nog op in het Laurie Beechman Theater in New York waar ze volgens Daily News met veel zelfspot grapte:

“Ik ben 81; ik kan elk moment overlijden. Ik zou hier op dit moment kunnen doodvallen en dan zouden jullie allemaal kunnen zeggen ‘ik was erbij!’.”

The best of Joan Rivers

The New York Times maakte een mooie compilatie van haar beste momenten:

En de compilatie van Mashable:

Lees het hele verhaal Joan Rivers always knew she was funny bij New York Magazine (6708 woorden, leestijd ongeveer 30 minuten).

    • Anouk Eigenraam