Oranje zet de deur open voor Italianen

De nieuwe bondscoach Guus Hiddink laat in zijn eerste duel de verdedigende tactiek van zijn voorganger los. Na tien minuten was de wedstrijd tegen Italië gespeeld.

Bondscoach Guus Hiddink tussen zijn assistentenRuud van Nistelrooy (links) enDanny Blind. Op de foto links weet de Nederlandse verdediging een Italiaanse aanval af te slaan. Foto’s ANP

Robin van Persie wil de discussie over de speelwijze van Oranje nu niet aangaan. De captain van het Nederlands elftal vindt dat bondscoach Guus Hiddink de tactiek moet bepalen. Dat Nederland gisteren het oefenduel met Italië in Bari kansloos met 2-0 verloor, verandert daar volgens de spits niets aan. „Wij moeten uitvoeren wat ons wordt opgedragen’’, stelde Van Persie in de mixed zone van Stadion San Nicola. „Een andere tactiek mag geen excuus zijn voor deze nederlaag. Want het kan toch niet zo zijn dat wij het 4-3-3-syteem niet meer kunnen spelen?’’

Het Nederlands elftal beleefde in meerdere opzichten een pijnlijke avond in het zuiden van Italië. De ploeg van de nieuwe Italiaanse bondscoach Antonio Conte legde voor volle tribunes de zwaktes van Oranje bloot. Eigenlijk was de wedstrijd al na tien minuten gespeeld. Nederland stond toen al na twee verdedigingsfouten op een 2-0 achterstand en moest na een rode kaart van Bruno Martins Indi verder met tien man. Van Persie gaf na afloop toe dat hij even vreesde voor een hele grote afstraffing. „Dat wil je natuurlijk voorkomen’’, verzuchtte hij.

Nederland leek vrijwel in niets op het elftal dat tijdens het WK onder leiding van Louis van Gaal met een behoudend systeem met vijf verdedigers verrassend de derde plaats veroverde. De toenmalige bondscoach was van mening dat Oranje na het wegvallen van de geblesseerde middenvelder Kevin Strootman alleen succesvol kon zijn als achterin tal van zekerheden zouden worden ingebouwd. Voorin zouden de sterspelers Arjen Robben en Van Persie het verschil moeten maken. Het bleek een tactiek te zijn die Oranje uitstekend paste. Op on-Hollandse wijze boekte Nederland met name dankzij de uitblinkende Robben resultaat.

Tegenvaller

Hiddink liet in aanloop naar zijn eerste wedstrijd direct al weten dat hij met Oranje terug zou vallen op de Nederlandse huisstijl met vier verdedigers, drie middenvelders en drie spitsen. Een grote tegenvaller voor Nederland was het ontbreken van de geblesseerde Robben en ook de afwezigheid van de gekwetste verdediger Ron Vlaar deed zich voelen. Zo verloor Oranje tegen Italië al zijn zekerheden. Het centrale verdedigingsduo Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi bleek inderdaad zoals Van Gaal al vreesde tegen een tegenstander van formaat te kwetsbaar. En voorin konden de aanvallers Dirk Kuijt, Van Persie en Jeremain Lens het verschil nooit maken. De laatste moest na tien minuten al het veld verlaten omdat Hiddink na de rode kaart van Martins Indi met Joël Veltman een verdediger voor hem in het veld bracht.

Het oefenduel had veel weg van de vriendschappelijke wedstrijd die Oranje in maart van dit jaar speelde tegen Frankrijk. Nederland werd destijds in Parijs net zo overklast en leed een 2-0 nederlaag waarop niets was af te dingen. Dat duel temperde bij het grote publiek de verwachtingen voor het WK en zette Van Gaal, zeker toen de controleur Strootman met een knieblessure wegviel, aan het denken. Op het WK liet Oranje daarna zien dat het met een verdedigend ingesteld elftal wel was opgewassen tegen sterke tegenstanders. Effectiviteit ging boven schoonheid.

Valse start

Hiddink koos er – zonder dat hij met zijn spelersploeg overleg had gevoerd – direct voor niet voort te borduren op het resultaatvoetbal. Hij verraste in Italië door de 34-jarige Kuijt een plaats in de basis te gunnen aan de rechterkant van de aanval. Het grillige talent Memphis Depay moest langs de kant blijven toekijken en zag hoe Nederland een valse start van het tweede tijdperk-Hiddink beleefde. Het ontbrak aan elan bij Oranje. De Italianen, die in een 3-5-2-systeem speelden, waren het Nederlands elftal met slimme passes van spelmaker Daniele De Rossi keer op keer te slim af. Al na drie minuten kon Ciro Immobile zomaar na een lange bal uit de rug van Martins Indi weglopen en scoren. Amper zeven minuten daarna was het Simone Zaza die dezelfde Martins Indi te kijk zette. De Nederlandse verdediger van FC Porto restte niets anders dan zijn tegenstander neer te halen en kon met rood vertrekken. Tot een half uur na de wedstrijd leefde Martins Indi in de veronderstelling dat hij het EK-kwalificatieduel van dinsdag in Praag tegen Tsjechië door een schorsing zou missen. Een verslaggever moest hem vertellen dat dit niet het geval is.

Het kortstondige optreden van Martins Indi stond symbool voor het onzekere Oranje. De nummer vier van Nederland verliet schuldbewust het stadion. Hij stak de hand in eigen boezem. „We waren niet scherp genoeg’’, zo luidde zijn verklaring na afloop. „We moeten elkaar beter rugdekking geven. Beter communiceren. Dat moet echt beter.’’ Martins Indi wilde niet praten over veranderde speelwijze. „Wat ik zeg als de bondscoach mij vraagt of we niet terug zouden moeten schakelen op een systeem met vijf verdedigers? Ik zal hem mijn mening geven, maar dat vertel ik niet naar buiten’’, zo zei Martins Indi, voordat hij de spelersbus instapte.

Oranje vertrekt vandaag naar Oostenrijk voor een kort trainingskamp in aanloop naar de wedstrijd tegen Tsjechië. „Een goede ploeg verliest niet snel twee keer achter elkaar’’, stelde Hiddink. Daar houdt Nederland zich dan maar aan vast. In Praag mag Nederland bewijzen dat er met het ouderwetse voetbal van de Hollandse School wel resultaat kan worden behaald. Lukt dat niet dan zal de discussie over de speelwijze de ploeg gaan achtervolgen.

    • Koen Greven