Orang-oetans en palmolie

Wil de Duitse fotografe Sandra Hoyn haar beste werk maken, dan moet ze boos zijn. Over onrecht of sociale problemen. Bijvoorbeeld over de benarde situatie van orang-oetans die met uitsterven bedreigd worden in Borneo en Sumatra. Toen Hoyn begin dit jaar door Indonesië reisde, zag ze de gevolgen van grootschalige ontbossing door de productie van palmolie. Hoyn fotografeerde mensen die bosbranden bestreden en bedreigde diersoorten als olifanten en tijgers. Maar zij werd vooral geraakt door de orang-oetans die gewond raakten als ze verdreven werden van palmolieplantages en door hoe zij in opvangcentra werden verzorgd en leerden communiceren met verzorgers. Hoyn herkende zichzelf in de dieren, vertelt ze aan het fotoblog Lens. Haar krachtige foto van de gewonde veertienjarige orang-oetan Angelo op de behandeltafel kreeg wereldwijd aandacht, maar het is maar één onderdeel van haar indrukwekkende serie Het Laatste Bos.