Ophef bij KRO-NCRV over salarissen van de directie

Foto ANP / Sander Koning

Onder het personeel van fusieomroep KRO-NCRV is onrust ontstaan over het salaris dat twee directieleden vorig jaar hebben ontvangen. Zakelijk directeur Yvonne de Haan en mediadirecteur Taco Rijssemus kregen vorig jaar beiden ruim 30.000 euro meer dan in 2012.

Een woordvoerder van KRO-NCRV ontkent dat het gaat om een bonus. De Haan en Rijssemus vervingen van najaar 2012 tot eind 2013 de vertrokken directievoorzitter Koen Becking. Hij ging naar de universiteit in Tilburg. In het jaarverslag van de KRO staat dat zakelijk directeur De Haan in 2013 209.804 euro kreeg, 22 procent meer dan in 2012; Rijssemus verdiende 198.464 euro, 18 procent meer.

Medewerkers verontwaardigd

De ondernemingsraad (OR) van KRO-NCRV heeft gisteren opheldering gevraagd aan de raad van toezicht, het orgaan dat de directie van de omroep controleert. In een bericht aan voorzitter Theo Camps, tevens directeur van adviesbureau Berenschot, stelt de ondernemingsraad dat medewerkers „verontwaardigd” zijn en „kritische vragen” stellen over de hogere salarissen.

Voor de zomer was er al discussie of extra salaris te verantwoorden is in een tijd van bezuinigingen en ontslagen. Net als de andere omroepverenigingen in Hilversum krijgt KRO-NCRV de komende jaren minder geld van de overheid. De discussie over de salarisverhoging van de directie is de afgelopen weken weer opgelaaid, aldus de ondernemingsraad.

OR-voorzitter Marcel Dekker zegt te beseffen dat twee directieleden het werk van drie mensen moesten doen. „Wij willen eerst de feiten boven water krijgen. Dan pas kan ik beoordelen of de regeling redelijk is.” Dekker wil snel duidelijkheid. „Ik wil niet heel lang wachten op antwoorden van de raad.”

‘Salarissen vallen binnen wet normering topinkomens’

De raad van toezicht van de KRO had de salarisverhoging voorafgaand aan de fusie met de NCRV goedgekeurd. Camps was indertijd voorzitter van deze raad. Hij zegt dat de raad destijds uitgebreid heeft gesproken over het hogere salaris. „Wij vinden het alleszins redelijk dat beide directieleden een toeslag krijgen: zij deden hun eigen werk, plús het werk van de algemeen directeur, plús de voorbereiding van de fusie met de NCRV.” Hij wijst erop dat de salarissen binnen de Wet normering topinkomens voor mensen in de publieke sector vallen.

Het samengaan van KRO en NCRV kost 57 voltijdbanen. Dat is pakweg eenderde van de arbeidsplaatsen op ondersteunende afdelingen, in het management en bij de RKK, waarvoor KRO-NCRV de programma’s verzorgt. Bij de omroep werken nu 450 mensen. Ook de fusieomroepen BNN-VARA en AVROTROS ontslaan tientallen medewerkers met ondersteunende, niet-redactionele functies.