Op zoek naar een baan? Steek de oceaan over

Pre dawn editorial view of downtown Los Angeles. California.

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Zet vandaag een Nederlandse nieuwszender aan of lees een ochtendkrant en er zal ongetwijfeld weer economisch gesomberd worden. Europa groeit nauwelijks, deflatie dreigt en de Europese Centrale Bank zoekt zo naarstig (en vooralsnog tevergeefs) naar een redmiddel dat ze bijna alles uit de kast trekt. Daar word je niet vrolijk van.

Hoe anders is het in Amerika. Vandaag wordt bekendgemaakt hoeveel banen er vorige maand bijkwamen. Analisten verwachten dat bedrijven opnieuw meer dan 200.000 nieuwe arbeidsplaatsen creëerden. Vorige maand kwamen er er 230.000 nieuwe banen bij. De Amerikaanse werkloosheid is inmiddels gedaald tot 6,2 procent, een stuk lager dan de Nederlandse werkloosheid van 6,8 procent. Niet sinds de Grote Recessie van 2009 draaide de Amerikaanse economie zo goed.

Er wordt openlijk gespeculeerd dat de Amerikaanse economie dit jaar met 3, 4 of zelfs 5 procent kan groeien. Ook dat is een stuk hoger dan de magere Nederlandse groei.

Het is nogal ingewikkeld om de juiste papieren te regelen. Maar voor de gedreven Nederlandse doorzetter op zoek naar een baan en geluk geldt wellicht: go West, young (wo)man.

Burgerflippers eisen recht op vakbond

Meer dan vijfhonderd Amerikaanse demonstranten zijn gearresteerd in grote steden als Chicago, Detroit, New York en Las Vegas. Het betrof dit keer geen verhit protest over rassenverhoudingen maar een andere element van de Amerikaanse maatschappij die wij als Europeanen nauwelijks begrijpen: de summiere rechten van werknemers.

Medewerkers van fastfoodketens als McDonald’s en KFC eisen dat ze een fatsoenlijk loon van 15 dollar per uur krijgen. “Met 7,50 dollar kom ik niet uit’’, zegt Crystal Harris, die bij McDonald’s werkt, tegen de New York Times. De demonstranten eisen ook dat de fastfoodketens toestaan dat medewerkers een vakbond vormen.

De medewerkers demonstreerde voor filialen en hielden binnen sit-ins. De ketens zeggen dat ze geen winst meer maken als ze 15 dollar per uur moeten betalen, met ontslagen als gevolg. De medewerkers worden gesteund door vakbond Service Employees International Union, die al 10 miljoen dollar in campagnes tegen fastfoodrestaurants stopte.

BP riskeert miljardenboete voor fouten Deepwater Horizon

Dik vier jaar geleden explodeerde boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico en nu krijgt BP de volle laag. De Britse oliemaatschappij was nalatig en handelde opzettelijk verkeerd, oordeelt rechter Carl J. Barbier. BP riskeert een boete van achttien miljard dollar. Dat schrijven meerdere media, zoals de Financial Times.

De rechter is vooral geïnteresseerd in hoe BP controleerde of het boorgat goed dicht was gemetseld. BP had moeten weten dat in zulk diep water boren riskant is en dat het Macondo-olieveld een probleemgeval was, vindt Barbier. Als gevolg had BP extra voorzorgsmaatregelen moeten treffen.

De uitspraak schokte beleggers. Het aandeel BP verloor gisteren in Londen 6 procent van de waarde. Een miljardenboete is pijnlijk voor BP, maar volgens experts komt het bedrijf er niet door in betalingsproblemen.

 

    • Melle Garschagen