Executie Clayton Lockett mislukte door ‘ernstig menselijk falen’

De mislukte executie van Clayton Lockett op 29 april is te wijten aan ernstig menselijk falen. Tot die conclusie komt de staat Oklahoma na onderzoek naar de executie, die het debat over de doodstraf in Amerika op scherp heeft gezet.

Lockett, ter dood veroordeeld wegens de moord op een 19-jarige vrouw, stierf na een doodsstrijd van 43 minuten. Getuigen zagen dat hij, nadat hij gif toegediend had gekregen, nog bij bewustzijn was. Hij tilde na veertien minuten zijn hoofd op, bewoog zijn handen en mompelde. In paniek werd de executie afgeblazen, maar Lockett verloor het bewustzijn en stierf alsnog.

Aanvankelijk wezen gevangenismedewerkers naar Lockett zelf. Hij zou zichzelf uitgedroogd hebben, waardoor een goede intraveneuze injectie moeilijker was. Ook het gif zou niet de juiste sterkte hebben, omdat Oklahoma door een boycot van de Europese Unie niet meer aan de voorgeschreven stoffen kan komen.

Het feitenrelaas van de staat Oklahoma komt met een derde verklaring: medewerkers van de gevangenis hebben een serie grove fouten gemaakt. Het personeel dat de injectie moest toedienen, was weliswaar ervaren, maar had een training gemist. Het stond bovendien onder grote druk, omdat na Clayton Lockett een tweede executie gepland stond.

Toen de bevoegde verpleegkundige moeite had een goede ader te vinden om te injecteren, kreeg hij hulp van een arts die alleen aanwezig was om Lockett dood te verklaren. Samen besloten ze een ader in de lies te kiezen. Om kuisheidsredenen legden ze een laken over de injectieplek. Daardoor konden ze niet zien dat de naald niet goed bevestigd was: het gif kwam niet in de ader terecht, maar in het weefsel. Het gif vormde een bult dat „kleiner was dan een tennisbal, maar groter dan een golfbal”.

De executie van Lockett is de derde dit jaar die niet als gepland ging. Ook in Ohio en Arizona hebben gevangenen lang geleden voordat ze stierven.

De advocaat van Lockett noemt het onderzoek teleurstellend, omdat er geen duidelijke schuldige wordt aangewezen. De staat Oklahoma gaat weer beginnen met executies, aldus de woordvoerder maar zal die voortaan „beter voorbereiden”.

    • Guus Valk