Staakt-het-vuren afgekondigd

De Oekraïense president Petro Porosjenko en de separatisten hebben gisteren een staakt-het-vuren aangekondigd dat vandaag moet ingaan. Voorwaarde van Oekraïense kant is dat vertegenwoordigers van de rebellen, de OVSE en Rusland vandaag bijeenkomen in het Wit-Russische Minsk om te praten over een vredesplan dat een einde moet maken aan de vijf maanden durende oorlog in het oosten van Oekraïne.

„Als de bijeenkomst in Minsk doorgaat zal ik onze mensen oproepen tot het opzetten van een bilateraal staakt-het-vuren; we hopen dat de implementatie van een vredesplan dan ook morgen kan beginnen”, zei Porosjenko gisteren. Hij wil het bestand om 14.00 uur locale tijd laten ingaan.

De leider van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk meldde later dat ook zijn mensen zullen stoppen met vechten, maar wel op voorwaarde dat de Oekraïense gezanten in Minsk een vredesovereenkomst ondertekenen.

Als het bestand doorgaat, luidt dat het einde in van een succesvol tegenoffensief van de rebellen tegen Oekraïne. De rebellen zouden steun hebben gehad van Russische soldaten en materieel, een claim die door Moskou wordt tegengesproken. NAVO-secretaris Anders Fogh Rasmussen riep gisteren tijdens een bijeenkomst van de alliantie in Wales het Kremlin nog op om Russische troepen terug te trekken uit Oekraïne en de steun aan de rebellen af te kappen. Volgens het Pentagon heeft Rusland op dit moment tienduizend troepen bij de grens staan, compleet met artillerie en luchtafweergeschut.