Obama: we gaan IS ontmantelen zoals we met Al-Qaeda deden

Obama tijdens zijn persconferentie. AFP / Saul Loeb

De belangrijkste NAVO-bondgenoten willen de VS helpen met militaire actie om de Islamitische Staat (IS) te verslaan. Dat zei Obama zojuist na afloop van de tweedaagse NAVO-top.

In de marge van de top spraken de ministers van tien landen elkaar over de strijd tegen IS. Zij vormen een “kerncoalitie”. Volgens Obama zijn de landen het unaniem eens dat de radicale soennitische strijders een significante dreiging voor het Westen vormen. De VS willen IS verslaan zoals ze dat met Al-Qaeda hebben gedaan, zo zei Obama. Het doel moet volgens hem zijn de extreem gewelddadige groepering “te ontmantelen”. Hij voelde zich hierin gesteund door de lidstaten.

“Onze belangrijkste NAVO-bondgenoten willen met ons deze terroristische dreiging confronteren met het leger, het recht en inlichtingendiensten, evenals met diplomatieke stappen.”

Obama zette plan uiteen

De VS begonnen vorige maand met luchtaanvallen op doelwitten van IS in Noord-Irak. Obama zei eerder geen strategie te hebben tegen IS, maar zette vandaag een plan uiteen.

“Je drijft ze terug, je verkleint hun mogelijkheden systematisch, je verkleint hun actieterrein, je verkleint langzaam hun ruimte, het grondgebied dat ze kunnen controleren, je schakelt hun leiders uit, en over een tijdje kunnen ze niet meer de zelfde soort terroristische aanvallen plegen als eerst.”

Nederland brengt ook Duitse wapens naar Noord-Irak

Nederlandse vliegtuigen gaan Duitse wapens en munitie naar Irak vervoeren om de strijd tegen IS te steunen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) gezegd op de NAVO-top in Wales, melden correspondenten ter plaatse. Nederland neemt voorlopig niet deel aan de gewapende strijd tegen IS, maar Rutte sloot niet uit dat dat in de toekomst anders wordt.

De Nederlandse regering maakte eerder bekend wapens uit Oost-Europa naar de tegenstanders van IS in Noord-Irak te gaan vervoeren. De peshmerga, de Koerdische strijders die het tegen IS opnemen, kregen Nederlandse helmen en kogelwerende vesten. Ook stuurde Nederland hulpgoederen.

    • Mirjam Remie