NAVO veroordeelt unaniem ‘barbaarse daad’ van Islamitische Staat

De NAVO-lidstaten veroordelen unaniem de “barbaarse en verachtelijke daden” van Islamitische Staat, zei de Britse premier Cameron vandaag bij de opening van de tweede dag van de NAVO-top in Wales. Een statement dat niemand zal hebben verrast.

David Cameron (tweede van links) met NAVO - secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen (vierde van rechts) op de tweede dag van de NAVO-top in Wales.
David Cameron (tweede van links) met NAVO - secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen (vierde van rechts) op de tweede dag van de NAVO-top in Wales. Foto AFP / Leon Neal

De NAVO-lidstaten veroordelen unaniem de “barbaarse en verachtelijke daden” van Islamitische Staat, zei de Britse premier Cameron vandaag bij de opening van de tweede dag van de NAVO-top in Wales. Een statement dat niemand zal hebben verrast.

De 31-jarige Amerikaanse freelancejournalist Steven Sotloff (hier meer over hem) werd afgelopen maandag onthoofd door een strijder van IS, de terreurbeweging die in Irak en Syrië actief is. De onthoofding werd gefilmd en online gezet.

Sotloff werd een jaar geleden ontvoerd. Toen mede-journalist James Foley twee weken geleden op dezelfde wijze om het leven gebracht werd, werd Sotloff al genoemd en in beeld gebracht: hij zou de volgende zijn als Obama niet zou stoppen met aanvallen op IS-strijders in Irak.

‘NAVO legt geen gewicht in de schaal met deze woorden’

Het is uiteraard niet bijzonder dat de NAVO de onthoofdingen veroordeelt. Buitenlandredacteur van NRC Juurd Eijsvoogel daarover:

“Als de NAVO ergens gewicht in de schaal legt, is dat niet door het uitspreken van veroordelingen maar door met militaire middelen in actie te komen. Dat zal de NAVO in Irak en Syrië niet doen – hoogstens doen lidstaten voor zich dat, zoals de VS al doen met bombardementen. Verschillende lidstaten sturen ook wapens, niet-dodelijk materieel en humanitaire hulp naar de Koerden die tegen IS strijden.”

Obama reageerde eergisteren op de moord: hij sprak van “gruweldaden”, maar zei dat de Verenigde Staten zich niet laten intimideren door IS.

IS dreigde in de video van maandag met het onthoofden van een derde man; dit keer de Brit David Cathorne Haines, die in de regio voor hulporganisaties werkte.

VS willen coalitie, maar geen ‘boots on the ground’

Ondertussen werken de VS aan een “kerncoalitie” die IS in Irak moet gaan bestrijden. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry riep zijn bondgenoten vandaag op zich daarachter de scharen. Een grondmissie - “boots on the ground”, noemt hij dat - sloot hij uit.

Wat wil Kerry dan wel? Dit zei hij in een vergadering waar de ministers van Defensie of Buitenlandse Zaken van tien landen (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Canada, Australië, Turkije, Italië, Polen en Denemarken) bij aanwezig waren:

“We moeten ze zo raken dat ze geen gebieden meer kunnen veroveren. We moeten de Iraakse veiligheidsdiensten en anderen in de regio die IS willen bevechten steunen, zonder dat we zelf militairen inzetten.”

De bijeenkomst vond plaats aan de zijlijn van de NAVO-top die momenteel in Wales gehouden wordt.