NAVO-lidstaten stemmen in met snellereactiemacht

V.l.n.r. Rasmussen, Cameron en Obama in Newport, Wales. Foto AP / Jon Super

De leiders van de NAVO-lidstaten hebben ingestemd met een nieuwe snellereactiemacht die het Russische gevaar moet afwenden. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen vandaag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Deze eenheid van 4.000 manschappen moet binnen 48 uur ingezet kunnen worden bij brandhaarden. Er is nog niet besloten waar deze troepen moeten worden gestationeerd, maar volgens Rasmussen hebben Polen, Roemenië en de Baltische staten al te kennen gegeven bereid te zijn om als locatie te dienen. Het moet het ‘speerpunt’ worden van een grotere, al bestaande snellereactiemacht, zei NAVO-chef Rasmussen eerder al over de ‘flitsmacht’. Tijdens een persconferentie zei hij:

“Als je ooit een van de lidstaten aanvalt, dan heb je te maken met de hele alliantie.”

Met dit besluit wil de NAVO de oostelijke lidstaten van het bondgenootschap beter kunnen beschermen. De Britse premier Cameron zei 3.500 manschappen te willen leveren. Nederland is bereid aan de nieuwe eenheid deel te nemen. Los daarvan stuurde Nederland deze week al vijf F-16’s naar Polen, voor patrouilles boven het Oost-Europese luchtruim. De Poolse president Bronislaw Komorowski heeft laten weten het besluit te verwelkomen.

De 28 lidstaten kwamen ook een pakket maatregelen overeen om Georgië te helpen bij de voorbereiding om toe te kunnen treden tot de NAVO. Rasmussen zei dat geen enkel derde land een veto heeft over de uitbreiding van de NAVO.

“Onze deur blijft open. Elk land zal op zijn merites worden beoordeeld.”

De strijdende partijen in Oekraïne houden vandaag in Minsk vredesgesprekken die moeten leiden tot een staakt-het-vuren. Afhankelijk van de uitkomst van het overleg besluit de Europese Unie of strengere sancties tegen Rusland moeten worden ingesteld.

    • Marije Willems