Najaarsboeken: NRC Boeken selecteert 16 boeken voor de herfst

Zondag begint het nieuwe boekenseizoen met optredens van tientallen schrijvers op Manuscripta, dit jaar in Utrecht. Welk boek is geschikt voor u? De redactie van NRC Boeken lichtte 16 titels uit.

De titels zijn geselecteerd uit aanbiedingsfolders van de uitgeverijen. Aan de hand van de gekozen titel maakte we een beslisboom voor wie nog niet weet waar zich het meest op te verheugen. Die beslisboom kunt u hier op groot formaat inzien. (1 keer klikken op de afbeelding voor nóg groter formaat)

16 titels

Jeroen Brouwers: Het hout. Atlas Contact. Okt
Langverwachte nieuwe roman van Brouwers (1940) over een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat, waar in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaatsvinden.

Ian McEwan: De kinderwet. De Harmonie. Sept
Roman van de schrijver van Saturday, over de vraag in hoeverre een 17-jarige jongen een bloedtransfusie mag weigeren. Mag een minderjarige dat zelf beslissen?

Adriaan van Dis: Ik kom terug. Atlas Contact. Nov
Een roman over een bijna honderdjarige moeder, in een familiegeschiedenis die van leugens aan elkaar hangt, opgeschreven door een zoon die fictieschrijver is.

David Mitchell: Tijdmeters. Nieuw Amsterdam. Dec
Veelomvattende nieuwe roman van David Mitchell, die met Cloud Atlas een menigte lezers in verwarring en vervoering bracht.

Rafael Chirbes: Aan de oever. Meridiaan. Okt
Nieuwe roman van Rafael Chirbes over een Spanjaard die rijk meende te worden in het onroerend goed, maar die hard viel toen de markt ineen zeeg. Volgens El País de beste Spaanse roman over de crisis.

Gustaaf Peek: Godin, held. Querido. Okt
Nieuwe roman van de winnaar van de Bordewijkprijs 2011, over een liefde die een heel leven duurt, verteld van einde tot begin.

Thomas Mann: Jozef en zijn broers. Wereldbibliotheek. Okt
Monumentale hervertelling van het bijbelverhaal van Jozef, dat Mann zelf als zijn magnum opus beschouwde. Werd niet eerder in het Nederlands vertaald.

Annie M.G. Schmidt: Die van die van u. Van Oorschot. Okt
Gedichten van Annie M.G. Schmidt, in dundruk naar het voorbeeld van het vorig jaar verschenen Carmiggelt gedundrukt.

Martin Meredith: De schatten van Afrika. De Bezige Bij. Sep
Veelomvattend boek over Afrika, door de toonaangevende journalist en historicus Martin Meredith.

Naomi Klein: No time. Verander nu, voor het klimaat alles verandert. De Geus. Sep
Klimaatboek van de journaliste die door No Logo een icoon van de antiglobaliseringsbeweging werd. ‘Je kunt klimaatverandering niet bestrijden zonder het kapitalisme te bestrijden’.

Kees Rouw: Sybold van Ravensteyn. Architect. NAi 010. Sep
Over de architect Sybold van Ravensteyn gaat het verhaal dat hij omstreeks 1930 in korte tijd van een hoekige Nieuwe Bouwer veranderde in een neobarok buitenbeentje dankzij een nieuwe vrouw. Hopelijk legt Kees Rouw in zijn biografie uit hoe dit precies ging.

Fred de Vries: Pistorius. Nijgh & Van Ditmar. Okt
Biografie over de gehandicapte hardloper die zijn vriendin doodschoot, en over wat dat ons vertelt over Zuid-Afrika.

Svetlana Alexijevitsj: Het einde van de Rode mens. De Bezige Bij Antwerpen. Sep
De Rode mens was een mensensoort die in de 20ste eeuw ontstond in de Sovjet-Unie. Na de val van de Muur stierf de Rode mens uit. Svetlana Alexijevitsj laat zien welke nieuwe, hybridische en verwarrende mensensoort ervoor in de plaats kwam.

Wierd Duk: De beul en de heilige. Een geschiedenis uit Auschwitz. Prometheus/Bert Bakker. Jan
De levens van de fanatieke nazi Karl Fritzsch en de Poolse pater Maximiliaan Kolbe kruisten elkaar in Auschwitz, met Kolbes dood als resultaat. Journalist Wierd Duk zocht uit wat er aan hun fatale ontmoeting voorafging.

Frits Boterman, Willem Melching en Arnold Labrie: Na de catastrofe. Nieuw Amsterdam. Sep
In 24 portretten van intellectuelen, politici, schrijvers, kunstenaars laten 24 auteurs in zien hoe ze na WO I op zoek gingen naar een Nieuwe Orde. Hun zoektocht liep uit op de Nieuwe Wanorde.

Shaun Usher: Brieven van belang. Podium. Nov
Omvangrijke collectie in facsimile uitgegeven brieven van (en soms aan) beroemdheden, onder wie Louis Armstrong, Sol Lewitt, Charles Bukowski en Elvis Presley (aan Nixon).

Zie hier een volledig overzicht van de bijna 600 titels die dit najaar zullen verschijnen.