Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Minder sushi op Aziatische borden, meer tonijn in zee

China and Japan. Maps from NASA imagery
China and Japan. Maps from NASA imagery

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het is een van de fijnste voordelen van in Azië wonen: overal is goedkope sushi en sashimi te koop. Waar je ook bent, van winkelcentra in Jakarta tot dure straatjes in Singapore. Ga even naar een plek waar mensen met geld bijeenkomen en er zit een Japanner die sushi verkoopt voor prijzen die een Europeaan alleen maar fijn vindt. De goedkope sashimi van tonijn komt vaak van jonge blauwvintonijn. Het gevolg? Overbevissing.

Daar willen zeven landen gelegen aan de Stille Oceaan, onder meer de VS, Japan en Zuid-Korea, iets aan doen. Ze hebben vangstquota afgesproken voor jonge blauwvintonijn die minder dan dertig kilo wegen. Dat meldt het Japanse Nikkei Asian Review.

Japan mag volgend jaar vierduizend ton tonijn uit de oceaan hengelen. “Als er limieten zijn, kan overbevissing worden voorkomen in de komende jaren en is er een grote kans dat de visstand terugkeert naar normale niveaus’’, zegt de Japanse minister voor visserij Masanori Miyahara tegen Nikkei Asian Review.

Na de badeend komt nu het reusachtige knuffelkonijn

Na de reusachtige badeend die op wereldtoernee ging en zo de Nederlandse designsector goede promo opleverde, heeft kunstenaar Florentijn Hofman een nieuw project: een enorm konijn van rubber en papier dat momenteel op zijn rug ligt in de Taiwanese gemeente Taoyuan.

Taiwanezen zijn gevallen op het konijn omdat het een symbool voor liefde en altruïsme is, schrijft The Wall Street Journal.

Het witte konijn ligt tegen het ronde dak van een hangar op een verlaten marinebasis waar deze week een kunstfestival plaatsvindt. Volgens het gemeentebestuur blijft het konijn ook na het festival in Taiwan.

Patenten beter beschermd in China

Het is de angst van iedere westerse topman die zaken doet in China: dat prachtige product waar je jaren aan gesleuteld hebt en dat miljoenen kostte om te ontwikkelen feilloos nagemaakt op te zien duiken. Van ski-jassen tot baggerschepen, niks is veilig.

Maar daar moet verandering in komen. China wil een speciaal gerechtshof voor geschillen over intellectuele eigendommen oprichten in hoofdstad Beijing, handelsstad Shanghai en productiestad Guangzhou. Dat schrijft Nikkei Asian Review.

Vorig jaar werden er bijna 90.000 patentgeschillen aanhangig gemaakt bij Chinese rechtbanken, drie keer zo veel als in 2009. De nieuwe rechtbanken moeten betere bescherming voor bedrijven bieden.