Mensenrechtenactivist Mansouri vrij na acht jaar in Iraanse cel

Iran veroordeelde Abdullah Al-Mansouri als terrorist. Hij vluchtte, werd Nederlander, en werd opnieuw opgepakt.

De Nederlands-Iraanse mensenrechtenactivist en onafhankelijkheidsstrijder Abdullah Al-Mansouri (69) is sinds twee weken terug in Nederland. Dat heeft zijn zoon Adnan bekendgemaakt.

In een verklaring rept Abdullah Al-Mansouri van „een wonder en een nieuw begin”. Waarom Iran hem plotseling heeft vrijgelaten, is onduidelijk. Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft verheugd op de vrijlating gereageerd.

Al-Mansouri is leider van de Ahwaz Liberation Organization, een bevrijdingsorganisatie voor een Arabisch deel van het huidige Iran, de aan Irak en de Perzische Golf grenzende provincie Khuzestan. Hij werd op 11 mei 2006 opgepakt in Syrië. Daar bezocht hij een groep gevluchte Ahwazi. Damascus leverde hem kort daarna uit aan Iran.

Wegens zijn politieke activiteiten werd Al-Mansouri in 1988 in Iran ter dood veroordeeld. Hij wist met zijn gezin te vluchten en kwam terecht in Maastricht. Vanuit Nederland bleef Al-Mansouri strijden voor de onafhankelijkheid van het olierijke leefgebied van de Ahwazi. Tegelijkertijd maakte hij werk van zijn inburgering. Hij verkreeg de Nederlandse nationaliteit en werd lid van GroenLinks en Amnesty International. Vanwege zijn inzet voor die laatste organisatie kreeg hij in 2001 een lintje.

Iran is Al-Mansouri altijd als terrorist blijven beschouwen, verantwoordelijk voor ondermijning van de regering en tal van aanslagen. Hij werd na zijn arrestatie in 2006 opnieuw veroordeeld tot de doodstraf, die later werd omgezet in een gevangenisstraf. De lengte daarvan bleef onduidelijk. Betrokkenen en familie gingen uit van vijftien tot dertig jaar.

In zijn verklaring dankt Al-Mansouri iedereen die zich heeft ingezet voor zijn zaak. Hij mijdt voorlopig de media „om mij de tijd en rust te gunnen om lichamelijk en geestelijk bij te komen van de afgelopen acht jaren”. Al-Mansouri zegt de strijd voor mensenrechten te willen voortzetten. Hij veroordeelt daarbij elk vorm van agressie en geweld.

In een interview met deze krant drie jaar geleden zei Al-Mansouri’s zoon Adnan dubbele gevoelens te hebben bij zijn vaders gevangenschap: „De gevangenschap van mijn vader heeft me veel gekost, maar ook veel opgeleverd. Al Ahwaz krijgt volop aandacht in de media. Eigenlijk heeft Teheran een grote fout gemaakt met de arrestatie van mijn vader.”