Treinverkeer rond Schiphol ontregeld

Het treinverkeer rondom Schiphol is vandaag hevig ontregeld als gevolg van koperdiefstal. De dieven hebben gisternacht grote schade aangericht, aldus spoorbeheerder Prorail. Aan herstel van de kabels is vannacht al begonnen, maar reizigers vanuit Amsterdam, Utrecht, Alkmaar en Haarlem zouden naar verwachting de hele dag hinder van de diefstal kunnen ondervinden. De luchthaven was per trein alleen bereikbaar vanuit het zuiden, via Leiden of Rotterdam.

Tijdens de diefstal zijn stroomkabels in brand gevlogen. Over een lengte van tientallen meters is sprake van „flinke schade”, zegt de spoorbeheerder. De NS zette bussen in tussen Amsterdam Sloterdijk en de luchthaven, en tussen Schiphol en Amsterdam Zuid. Ook de metrolijn op die routes werd opengesteld voor treinreizigers. Rond half elf werd het treinverkeer geleidelijk hervat.

De spoorwegen hebben vaak te maken met koperdiefstal. De prijs van koper is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Bedrading van seinen en wissels is daardoor in trek. Om diefstal tegen te gaan, vervangt ProRail koper door aluminium, worden watermerken aangebracht en wordt met honden langs het spoor gepatrouilleerd.

Reizigers moeten ook dit weekeinde rekening houden met beperkt treinverkeer rond Schiphol. Dan worden werkzaamheden uitgevoerd. (Novum)