Koningin van de snedige oneliners

Joan Rivers (1933-2014)

Workaholic en pionier voor vrouwen in stand-up komedie.

Joan Rivers Foto AFP/ ANDREW COWIE

„Ik heb zoveel plastische chirurgie gehad, als ik dood ga zullen ze mijn lichaam doneren aan Tupperware.” Gisteren overleed de koningin van de snedige oneliners aan de complicaties van een hartaanval. De Amerikaanse comédienne en actrice Joan Rivers (81) kreeg vorige donderdag een hartstilstand tijdens een operatie aan haar stembanden. Ze raakte daarna in coma.

Rivers, in New York geboren als dochter van Russisch-Joodse immigranten, wordt gezien als een pionier voor vrouwen in stand-up komedie. Al in de jaren 60 speelde ze in clubs met Bill Cosby, Richard Pryor en Woody Allen. In 1983 werd ze een reguliere gastpresentatrice bij de toenmalige Tonight Show van Johnny Carson.

Drie jaar later mocht ze bij Fox een eigen talkshow presenteren. The Late Show Starring Joan Rivers, geregisseerd door haar echtgenoot Edgar Rosenberg, werd een flop. De zender ontsloeg het echtpaar en drie maanden later pleegde Rosenberg zelfmoord. Volgens Rivers vanwege het ontslag.

Zelf bleef de comédienne, die naarmate de jaren vorderde er steeds strakker uitzag, volop aan het werk. Ze trad op bij awardshows en presenteerde de online talkshow In Bed with Joan. Ook kraakte ze het uiterlijk van beroemdheden af in het programma Fashion Police en speelde ze met haar dochter in de realityserie Joan & Melissa: Joan Knows Best. Haar liefde voor haar werk vatte ze ooit als volgt samen: „Ik heb geen drugs of drank nodig. Ik word blij van optreden. That’s my rush.