Koers BP hard onderuit na uitspraak rechter VS

Het aandeel BP is vanochtend op de beurs in Londen verder weggezakt. Gisteren kelderde het aandeel al met bijna 6 procent, nadat een Amerikaanse federale rechter had vastgesteld dat de Britse oliemaatschappij zich schuldig had gemaakt aan „grove nalatigheid” en „roekeloosheid” in 2010.

Het ongeluk met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico kostte aan elf medewerkers het leven en veroorzaakte enorme olievervuiling in het kustgebied.

Tot nog toe heeft BP al 4 miljard dollar opzij gezet voor boetes. Aan opruim- en compensatiekosten is het bedrijf al meer dan 27 miljard dollar kwijt.

De rechter stelde in zijn vonnis dat BP zich heeft laten leiden door winstoverwegingen bij het boren naar olie met de Deepwater Horizon. Hij noemt de nalatigheid van BP „een bewust voorbijgaan aan bekende risico’s”. Als voorbeeld gaf de rechter een veiligheidstest die de bemanning van het booreiland had moeten waarschuwen dat een ontploffing mogelijk was, maar die verkeerd werd geïnterpreteerd.

De rechtszaak gaat in januari verder. Dan zal de rechter uitspraak doen over de omvang van de schadeloosstelling aan gedupeerden. Sommigen analisten menen dat de uitspraak BP nog eens 18 miljard dollar extra kan gaan kosten. Andere wijzen erop dat de rechtzaak nog jaren kan voortslepen. Algemeen is de inschatting dat BP de boete zal kunnen opbrengen, zonder om te vallen. (Reuters)