Justitie VS onderzoekt politie Ferguson

De gepensioneerde hoofdinspecteur Ray Lewis van de politie in Philadelphia in de straten van Ferguson, Missouri.
De gepensioneerde hoofdinspecteur Ray Lewis van de politie in Philadelphia in de straten van Ferguson, Missouri. Foto AFP / Michael B. Thomas

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft gisteren een onderzoek in het leven geroepen naar de politie in het stadje Ferguson, waar vorige maand een ongewapende zwarte tiener werd doodgeschoten door een agent.

Het onderzoek moet uitwijzen of er bij het overwegend blanke politiekorps sprake is van een patroon van racisme. Naar de dood van de 18-jarige Michael Brown liep al een onderzoek.

Minister van justitie Eric Holder maakte het onderzoek bekend. Zo’n zeventig procent van de inwoners van Ferguson is zwart en Holder zei dat hij de afgelopen weken vaak klachten heeft gehoord van inwoners over de politie en over het gebrek aan niet-blanke agenten. “Ik heb direct van gehoord over het grote gebrek aan vertrouwen dat is ontstaan tussen agenten en leden van de gemeenschap”, aldus Holder. Informatie die al is onderzocht, zoals gegevens over verkeersstops, lijken de zorgen van de gemeenschap te bevestigen.

Het ministerie gaat onder meer kijken naar het gebruik van geweld, hoe verdachten en hun huizen worden doorzocht en hoe gevangenen in de gevangenis in de stad woden behandeld. De politie is naar eigen zeggen blij met het onderzoek.

Na de dood van Brown braken er grootschalige protesten uit in Ferguson. De politie tuigde zich op in militaire uitrusting en avond na avond waren pantservoertuigen op straat te zien. Dit wakkerde de vlammen alleen maar verder aan. Na een aantal dagen werd de lokale politie van zijn taken ontheven en werd de staatspolitie ingezet. Uiteindelijk haalde de gouverneur er zelfs de Nationale Garde, die behoren tot de reservisten van de Amerikaanse krijgsmacht, bij. (AP)